ГоловнаЕкономікаБізнес

Радник Трампа веде переговори про покупку українського заводу "Мотор Січ", - WSJ

США намагаються перешкодити Китаю купити підприємство.

Радник Трампа веде переговори про покупку українського заводу "Мотор Січ", - WSJ
Фото: Економічна правда

Приватний підрядник з питань безпеки і неофіційний радник президента США Дональда Трампа Ерік Прінс обговорює питання про покупку українського підприємства "Мотор Січ".

Таким чином, США намагаються завадити Китаю купити завод, пише The Wall Street Journal.

За словами джерела видання, адміністрація Трампа звернулася до Прінса, а також ще одного потенційного покупця.

Раніше Прінс обговорив купівлю компанії з українськими офіційними особами і побував на головному заводі "Мотор Січ" під час свого візиту в Україну 24-27 жовтня. За словами представника компанії, він був "вражений високим рівнем технологій".

Прінс - колишній морський котик і мільярдер-засновник оборонного підрядника, раніше відомого як Blackwater. Зараз він є виконавчим директором і заступником голови Frontier Services Group - приватного охоронного підприємства в Гонконзі та Пекіні. Прінс є братом міністра освіти адміністрації Трампа Бетсі ДеВос. Він працював з китайськими організаціями; Frontier Services Group надає матеріально-технічну підтримку і підтримку з безпеки китайським підприємствам в Африці, а її найбільшим акціонером є CITIC Group Corp - контрольований державою китайський інвестиційний фонд.

"Мотор Січ" є провідним виробником двигунів для вертольотів і літаків. Компанія впродовж багатьох років постачала двигуни для більшої частини вертолітного парку РФ. Після того, як у 2014 році почалася війна між Росією і Україною, Київ заборонив військовий експорт.

Нагадаємо, в липні стало відомо, що віргінська Skyrizon Aircraft Holdings Limited, пов'язана з Китаєм, збирається отримати контроль над "Мотор Січ" спільно з "Укроборонпромом".

У рамках багатоступеневої угоди Skyrizon Aircraft, яка зараз володіє 9,99% акцій "Мотор Січі", планує отримати контроль понад 50% над іншими офшорними акціонерами українського підприємства - Granum Corporation (9,30% акцій), Likatron Enterprises Limited (9,99 % акцій), Reckoner Investment Holdings Limited (9,99% акцій).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram