ГоловнаЕкономікаДержава

Кабінет Міністрів розробляє систему оцінки роботи губернаторів, - Юрій Голик

"У минулому діяльність губернаторів і підпорядкованих їм ОДА оцінювали за параметрами, на які вони найчастіше ніяк не могли вплинути".

Кабінет Міністрів розробляє систему оцінки роботи губернаторів, - Юрій Голик

Критерії оцінки роботи губернаторів і обладміністрацій безнадійно застаріли. Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет провів нараду, на якій обговорювалися нові параметри оцінки роботи керівництва областей, - пише на своїй сторінці у фейсбуці радник прем'єр-міністра Юрій Голик.

У минулому діяльність губернаторів і підпорядкованих їм ОДА оцінювалася за параметрами, на які вони найчастіше ніякого впливу не мали.

Серед таких застарілих критеріїв Юрій Голик називає, наприклад, рівень середньої зарплати по області, середню заборгованість із зарплати або рівень іноземних інвестицій. За всієї важливості цих критеріїв прямого впливу на зміну їх показників губернатори не мали.

«Як на зниження рівня заборгованості може вплинути губернатор? Єдиним совковим способом - зібрати такі підприємства в ОДА і довго кричати на них, бити кулаком по столу і вимагати заборгованість погасити. Допоможе? Звичайно, ні», - наводить приклад Юрій Голик.

З нових критеріїв, за якими можна буде коректно оцінювати ефективність роботи губернаторів і ОДА, Юрій Голик виділяє декілька: який відсоток власних доходів обласного бюджету йде в бюджет розвитку; який відсоток споживання газу був заміщений альтернативними джерелами; скільки котелень на альтернативних видах палива відкрито в області і яка їхня сумарна потужність; скільки кілометрів доріг капітально відремонтовано і який їх приріст; капітальні видатки обласного бюджету в перерахунку на 1 000 жителів; кількість дітей в черзі в дитячі садки; кількість шкіл, доступних для дітей з особливими потребами та інші.

«При цьому, швидше за все, повинен бути базовий набір з декількох показників і окремі для деяких областей, що мають свою специфіку, щоб не порівнювати в результаті незрівнянні речі. З тих показників, які зрозумілі для оцінки губернаторів і на які вони впливають. Тобто те, що залежить від їхнього професіоналізму і якості їх менеджменту», - пише Юрій Голик.

За словами Юрія Голика, зміни критеріїв оцінки потребують не лише керівники областей: «Паралельно схожий документ ми пишемо зараз в Інституті майбутнього для всіх органів місцевого самоврядування».

Нагадаємо, нещодавно Юрій Голик назвав 8 причин, за якими Україні необхідно будувати якісні дороги. На його думку, розгалужена система хороших доріг призведе до зростання економіки країни в цілому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram