ГоловнаЕкономікаДержава

Імпорт електроенергії з РФ збільшує ризик енергетичної кризи в Україні цієї зими, - експерт

Україна потрапляє в залежність від Кремля.

Імпорт електроенергії з РФ збільшує ризик енергетичної кризи в Україні цієї зими, - експерт

Відновлення імпорту електроенергії з РФ призведе до проблем у вітчизняній енергетиці і може спровокувати кризу цієї зими. Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в коментарі журналістам.

Експерт пояснив, що відкриття України для імпорту електроенергії призведе до значного зниження внутрішнього виробництва електроенергії, що позначиться на здатності енергокомпаній до модернізації своїх активів.

«Це сильно вплине на здатність вітчизняних виробників реінвестувати і модернізувати активи і підготуватися до майбутньої інтеграції з європейським ринком електроенергії і переходу на відновні джерела енергії», - сказав Омельченко.

Він також зазначає, що, імпортуючи струм з Росії, України потрапляє в залежність від Кремля, який будь-якої миті може припинити подачу електроенергії і спровокувати енергетичну кризу в Україні.

«Це рішення також значно збільшує ризик виникнення енергетичної кризи в Україні в осінньо-зимовий період 2019-2020 рр. Ми вже стикаємося з дуже реальною можливістю припинення імпорту газу через розірвання контракту між «Нафтогазом України» і «Газпромом» з 1 січня 2020 року, поряд з нестачею вугілля. До цих ризиків тепер ми можемо додати можливість припинення імпорту електроенергії з усіма очевидними негативними наслідками для економіки і соціально-політичної напруженості, яку це створить», - сказав Омельченко.

Він також зазначив, що ініціатива депутатів припинити імпорт з РФ, але залишити його з Білорусі, не вирішить проблему, оскільки Білорусь не має надлишку електроенергії і фактично через неї буде постачатися російський струм.

«Не існує практичного способу зупинити подачу російської електроенергії через Білорусь, і характер відносин між двома країнами означає, що Україна все ще буде вразлива для довільного припинення постачань», - підкреслив Омельченко.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт мав здійснюватися з Білорусі. Але з 1 жовтня почалося постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже удвічі - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу.

Раніше голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков висловив думку, що Росія захопить більшу частину нашого енергоринку через імпорт електроенергії і буде використовувати це для політичного тиску на українську владу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram