ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ прогнозує збереження транзиту російського газу в обсязі 50 млрд кубометрів

"Ми виходимо з оцінок того, які є контрактні зобов'язання у "Газпрому", які обсяги в сховищах і коли нові газопроводи будуть введені в дію".

НБУ прогнозує збереження транзиту російського газу в обсязі 50 млрд кубометрів
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України в оновленому макроекономічному прогнозі врахував збереження транзиту російського газу через Україну в 2020 році в обсязі близько 50 млрд кубометрів.

Про це на брифінгу повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, передає "Бізнес.Цензор".

"Дійсно, може бути сценарій, що впродовж якогось проміжку часу наступного року не буде транзиту по території України", - сказав він.

Водночас, за словами Сологуба, в прогноз закладено сценарій, за якого транзит газу через територію України в 2020 році становитиме близько 50 млрд кубометрів.

"Коли ми ставимо транзит на 50 млрд кубометрів наступного року, ми виходимо з оцінок того, які є контрактні зобов'язання у "Газпрому", які зараз є обсяги в сховищах і коли нові газопроводи будуть введені в дію. І з огляду на всі ці фактори для того, щоб виконати свої зобов'язання, ми бачимо: "Газпрому" доведеться прокачати через територію України щонайменше 50 мільярдів кубометрів газу в наступному році, якщо він буде виконувати свої контрактні зобов'язання", - уточнив заступник голови Нацбанку.

Голова НБУ Яків Смолій, своєю чергою, зазначив, що очікуване зниження надходжень від транзиту газу і погіршення цінових умов на світових товарних ринках призведе до розширення дефіциту поточного рахунку в 2020-2021 роках.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

19 вересня 2019 року в Брюсселі відбулися газові консультації в тристоронньому форматі (Україна, Єврокомісія та Росія) про можливість підписання нового контракту. Україна розраховує, що це буде новий 10-річний договір з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. Наступний раунд газових переговорів відбудеться 28 жовтня.

Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram