ГоловнаЕкономікаБізнес

Глава "Агропродовольчої Ради": потрібно обмежити продаж землі іноземцям і забезпечити дешеві кредити фермерам

Глава "Агропродовольчої Ради": потрібно обмежити продаж землі іноземцям і забезпечити дешеві кредити фермерам
Иван Слободяник
Фото: Макс Левин

Україна повинна ввести суттєві обмеження на продаж землі іноземцям, на зразок тих, що існують в Польщі і Литві. Про це заявив голова "Агропродовольчої Ради" Іван Слободяник під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Де-факто ринок землі сьогодні вже існує, але він дійсно викривлений. [Легальний ринок] потрібен з точки зору введення нормальних цивілізованих юридичних відносин між суб'єктами цього ринку. Власне, пріоритетом має бути створення середнього класу, повинна бути максимальна відстрочка для іноземців або взагалі виключення їх з обороту землі. Через такий шлях пройшла Литва і Польща. Польща запускала ринок землі в 2004-му, і тільки в 2015 році вони дозволили іноземним громадянам [купувати землю]. Але навіть дозволивши, залишили низку локальних обмежень. Наприклад, формально іноземцям можна купити землю. Але реально там є такі обмеження: ти повинен проживати на цій території або в сусідній громаді щонайменше три роки. Так, звичайно, можна це обійти, але принаймні створені обмеження в інтересах своїх власних фермерів, своїх громадян", - розповів Слободяник.

Крім цього, на його думку, держава повинна забезпечити українських фермерів фінансовими інструментами.

"Друга річ, якої ми поки не бачимо, але сподіваємося, що це буде наступним кроком з боку ініціаторів завершення земельної реформи, - це наявність фінансових інструментів. Фермери, [які мають] до тисячі гектарів, сьогодні не кредитуються. Їх потрібно заводити зараз в ринок кредитування, в банківський сектор І, звичайно, вони, розуміючи, що не зможуть залучати кошти, а запасу в них такого немає, тому що, хоч ми і говоримо про суперрентабельність [сільського господарства], але вона рік на рік не випадає. В цьому році, наприклад, рентабельності немає, тому будуть витрачати кошти з попередніх років. Замість того, щоб інвестувати зараз в техніку, усі будуть діставати "сховки", продавати будинки, закладати техніку, щоб тримати цей удар, коли їм будуть пропонувати [купити землю]". - сказав він.

"Тому слід було б комплексно показати інструменти, які будуть працювати під час запуску ринку землі, дати можливість дешевого фінансування, дешевого доступу [до засобів] через компенсацію відсоткової ставки", - вважає Слободяник.

"Я запевняю вас, що в такій ситуації будь-який нормальний фермер, який хоче бути власником - це природно - він сам прийде і попросить владу: давайте запускати. Тому що це нормально, дійсно, потрібно розуміти що ця земля буде завтра твоя. А коли ти зараз орендуєш, ти не знаєш, вона твоя буде завтра чи ні. У нас є безліч випадків, коли ти посіявся, а вже збирає урожай інший. І це все з конфліктами, стріляниною, з іншими наслідками", - констатував Іван Слободяник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram