ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" спростував відновлення постачань газу в ОРДЛО

"Якщо нам накажуть постачати газ на ці території України, ми вам скажемо".

"Нафтогаз" спростував відновлення постачань газу в ОРДЛО
Фото: Радио Свобода

"Нафтогаз України" спростував інформацію про відновлення постачань природного газу на тимчасово непідконтрольні території Донецької та Луганської областей.

"Новина про те, що ми будемо постачати газ для ОРДЛО - фейк. Якщо нам накажуть постачати газ на ці території України до їх звільнення і без можливості збирати за цей газ гроші, ми вам скажемо", - йдеться у фейсбуці "Нафтогазу".

На цей момент чинна постанова №867, якою встановлено правила постачання газу згідно зі спецзобов'язаннями. "У цій постанові є пункт 5, де сказано, що обов'язки постачати газ населенню, релігійним організаціям або тепловикам не поширюються на тимчасово окуповані території ОРДЛО. Жодних змін у це правило внесено не було", - підкреслив "Нафтогаз".

При цьому Кабмін вивів за рамки розрахунків борги цих підприємств для визначення рівня розрахунків по тих об'єктах, які розташовані на непідконтрольній території. "Тепер ці старі борги, які з'явилися до 31 грудня 2014 року і були згенеровані об'єктами, які зараз розташовані на тимчасово окупованій території, не враховуватимуться під час визначення рівня розрахунків тієї частини, яка залишилася на підконтрольній території", - зазначив "Нафтогаз".

При цьому компанія зазначила, що очікує надання керівництвом Донецької і Луганської областей переліку підприємств-боржників, розташованих на непідконтрольній території, й обсягу їх боргів.

Нагадаємо, "Газпром" почав постачання газу на неконтрольовані Україною території Донбасу в лютому 2015 року.

Росія записувала ці постачання в борг "Нафтогазу України", але українська компанія відмовилася платити за цей газ. Наприкінці 2017 року Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма визнав, що "Нафтогаз України" не повинен платити за постачання газу в ОРДЛО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram