ГоловнаЕкономікаДержава

Мінекономіки розглядає можливість продажу сільгоспземель в розстрочку

Мілованов наголосив, що МВФ не висуває своїх умов щодо моделі ринку землі, але вказує на необхідність його детінізації.

Мінекономіки розглядає можливість продажу сільгоспземель в розстрочку
Фото: Макс Требухов

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства розглядає можливість продажу державних земель сільськогосподарського призначення з наданням відтермінування оплати.

Про це повідомив на брифінгу міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Мілованов, передають "Українськi Новини".

"Можливо, ми будемо давати відтермінування під час купівлі державної землі, так було в Грузії, наприклад. Там схожа реформа була: платиш відразу 20, 40 або 50%, а решту - платиш 5 або 10 років поступово", - сказав він.

Також Мілованов зазначив, що одним з механізмів підтримки фермерів під час купівлі землі може бути допомога фінансових установ.

"Ще один механізм може бути... це коли ти прийшов і кажеш: Я хочу такий проєкт, мені потрібно 5 га землі, а тобі, фінансова установа? Відповідає, що 3 га купуй за свої гроші, 2 га ми тобі даємо за наші гроші", - прокоментував він.

Мілованов також наголосив, що Міжнародний валютний фонд не висуває своїх умов і побажань щодо моделі ринку землі, проте вказує на необхідність його детінізації. Водночас, за його словами, МВФ цікавиться, як будуть забезпечені підтримка малого та середнього фермерства, права власності людей, які вже володіють землею, і як буде розвиватися Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру.

Нагадаємо, в Україні багато років діє мораторій на продаж землі, його вперше ввели в 2002 році терміном на п'ять років. Мораторій розглядали як тимчасовий захід, зумовлений тодішнім хаосом на ринку землі. Відтоді мораторій багато разів продовжували, востаннє - до 1 січня 2020 року. Продовження мораторію має технічний зміст і не має сенсу, оскільки продаж землі все одно заборонений через відсутність закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Скасування мораторію вимагає МВФ і підтримують провідні українські економісти. Попередній президент Петро Порошенко підтримував земельну реформу, але проти неї була Верховна Рада.

Президент Володимир Зеленський говорив, що планує запустити ринок землі в 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram