ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд дозволив ДБР вилучити матеріали про компанії, які проводили forensic audit ПриватБанку

Розслідування виявило аферу на $5,5 млрд.

Суд дозволив ДБР вилучити матеріали про компанії, які проводили forensic audit ПриватБанку
Фото: РБК

Печерський районний суд Києва дозволив Державному бюро розслідувань вилучити в Мінфіні і Нацбанку інформацію про співпрацю з детективною компанією Kroll і консалтинговою компанією AlixPartners.

Про це йдеться в матеріалах суду.

25 вересня суд дозволив ДБР вилучити в Мінфіні копії договорів, укладених протягом 2016-2019 років із зазначеними компаніями, а також копії документів, створених протягом 2016-2019 років на виконання і для оплати цих договорів.

У Нацбанку ДБР дозволили вилучити копії договору, укладеного між НБУ та Kroll 5 лютого 2016 року, про надання консультаційних послуг; договору, укладеного між Нацбанком і AlixPartners 4 липня 2016 року, про надання консультаційних послуг; документів, створених протягом 2018-2019 років, на виконання договору, укладеного НБУ з Kroll і AlixPartners, а також інших документів.

Документи дозволили вилучити в рамках справи від 22 серпня, яке розслідує ДБР за фактом невиконання рішення суду.

Нагадаємо, результати незалежного розслідування компанії Kroll показали, що ПриватБанк перед націоналізацією був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років. Це призвело до заподіяння банку збитків щонайменше в розмірі 5,5 млрд доларів США.

Детективи з'ясували, що кредитні кошти банку використовувалися для придбання активів і фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь ексакціонерів і груп афілійованих з ними осіб.

Також не виключено, що банк використовували для відмивання грошей. Обсяг операцій і швидкість їх проведення, відсутність обґрунтованого економічного зв'язку між особою, яка погашає кредит, і початковим позичальником, а також широке використання офшорних компаній спеціального призначення (SPV) свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів та інших стейкхолдерів.

Усередині ПриватБанку існував ще один банк, який забезпечував проведення платежів і сприяв обігу коштів по сотнях кредитних договорів на мільярди доларів в інтересах осіб, пов'язаних з колишніми акціонерами. Цей таємний банк обслуговували сотні співробітників ПриватБанку.

Тіньовий банк видавав кредити, які зазвичай використовувалися для погашення основної суми та відсотків кредитів пов'язаних осіб. Він забезпечував транзакції з метою приховати джерело і справжнє призначення кредитних коштів, створюючи видимість звичайного клієнтського банку. Щоб приховувати ризики кредитування пов'язаних осіб, ПриватБанк неодноразово подавав неправдиву інформацію про свій фінансовий стан.

Також встановлено, що перед націоналізацією більш ніж 95% корпоративного кредитного портфеля було надано пов'язаним особам. 75% кредитів контролювали 36 позичальників. Більшість із них не погашаються і є простроченими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram