ГоловнаЕкономікаБізнес

Перегляд зеленого тарифу завдасть шкоди Україні і відлякає іноземних інвесторів, - ЄБРР

Платежі з міжнародного арбітражу перевищать ті суми, які намагаються заощадити, каже експерт.

Перегляд зеленого тарифу завдасть шкоди Україні і відлякає іноземних інвесторів, - ЄБРР
Фото: kapital.kz

У разі перегляду зеленого тарифу Україна виплатить за рішеннями міжнародних судів значно більше коштів, ніж хочуть заощадити ініціатори такого рішення. Про це заявила банкір департаменту електроенергетики ЄБРР Ольга Ерьоміна.

Вона нагадала, що деякі країни здійснили ретроспективний перегляд зеленого тарифу і отримали судові позови до міжнародного арбітражу, які програли.

«Були випадки. Але ж потім платежі за міжнародними арбітражами перевищать ті суми, які вони зараз заощадять. То який сенс навіть з точки зору розрахунків це робити?» - заявила Ерьоміна.

Вона висловила сподівання, що ініціативу представників української влади знизити зелений тариф, не буде реалізовано, і іноземних інвесторів не налякав процес обговорення такої можливості.

«Я сподіваюсь, що ще інвестори не відвернулися від України і обережно дивляться у наш бік. Я сподіваюся, просто не відбудеться якихось кардинальних кроків і що діалог буде ефективний, і представники комітету почують аргументи, які фактично працюють на користь України і всіх мешканців цієї країни», - зазначила Ерьоміна.

Раніше голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков заявив, що ретроспективний перегляд зелених тарифів спровокує судові позови від компаній, які отримали їх згідно з законом, а також негативно вплине на розвиток зеленої енергетики в Україні і інвестиційний клімат загалом.

Нагадаємо, комітет ВР з енергетики та ЖКП під головуванням Андрія Геруса запропонував знизити «зелені тарифи», незважаючи на те, що законодавством України гарантовано збереження «зелених тарифів» стабільними до 2030 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram