ГоловнаЕкономікаДержава

Обговорення з МВФ наступного траншу заморожено через позицію Зеленського щодо "Приватбанку", - Рожкова

На думку заступника голови НБУ, президент залишається в стороні від конфлікту.

Обговорення з МВФ наступного траншу заморожено через позицію Зеленського щодо "Приватбанку", - Рожкова
Екатерина Рожкова
Фото: пресс-служба НБУ

Переговори України з Міжнародним валютним фондом про нову програму сповільнилися через суперечку про націоналізацію Приватбанку. Про це в інтерв'ю Рейтер заявила заступник глави Національного банку Катерина Рожкова.

«Обговорення з МВФ наступного траншу фінансування заморожено через проблеми Приватбанку. Це для них і для міжнародної спільноти червона лінія», - сказала Рожкова.

За її словами, проблема Приватбанку повинна бути вирішена не шляхом розрахунків з колишніми власниками.

«Це показує різницю між олігархічним впливом на банківський сектор в колишні дні і новим прозорим і незалежним банківським сектором», - сказала вона.

Заступник голови НБУ додала, що була розчарована рішенням Зеленського залишатися осторонь від конфлікту.

«МВФ хоче сильний сигнал від уряду про збереження адміністративної незалежності Приватбанку і незалежності Національного банку України», - сказала вона.

Рожкова вважає, що МВФ досі не впевнений в прагненні до реформ. «Мова йде про судову реформу, верховенство закону. Йдеться про олігархічну структуру влади».

Рожкова заявила, що рішення проти націоналізації Приватбанку може зіпсувати настрої інвесторів. У той же час вона додала, що президент може допомогти розв'язати конфлікт, зайнявши чітку позицію. Він повинен вийти і сказати: «Націоналізація була необхідна для збереження фінансової стабільності країни ... і, відповідно до закону, банк не може бути повернутий ексакціонерам».

Нагадаємо, 17 жовтня в Господарському суді Києва пройдуть дебати за позовом Ігоря Коломойського, в якому він просить визнати недійсним договір купівлі-продажу Приватбанку під час націоналізації. Від рішення щодо Приватбанку залежить співпраця України з МВФ.

Раніше Володимир Зеленський пообіцяв захищати інтереси держави в справі Приватбанку. При цьому він сказав, що не втручатиметься в судовий процес. Також президент бачить МВФ можливим посередником в переговорах щодо Приватбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram