ГоловнаЕкономікаБізнес

Друг Богдана заявив, що став одним з провідних київських забудовників завдяки здібностям

"Питання грошей, можливостей і знайомств завжди залежить від авторитету людини".

Друг Богдана заявив, що став одним з провідних київських забудовників завдяки здібностям
Вавриш на встрече с Зеленским и Богданом
Фото: Антикор

Київський забудовник Андрій Вавриш заявив, що став успішним бізнесменом після завершення кар'єри в КМДА, оскільки є здібним і шанованим. Водночас він визнав, що є товаришем голови Офісу президента Андрія Богдана.

Про це він розповів в інтерв'ю "Громадському".

"Будь-який професіонал, у якого є можливість вчитися, розвиватися, займаючись якоюсь державною роботою, розуміє, що потім він закінчить цей контракт і працюватиме на себе. Що зробив і я. Те, що в мене щось виходить, свідчить тільки про те, що я на щось здатний", - сказав Вавриш, який свого часу був заступником директора Департаменту містобудування та архітектури в Київській міськадміністрації. Кличко відправив його у відставку в 2015 році зі словами про "службову недбалість" і "нездатність ефективно працювати".

Другою складовою свого стрімкого успіху в бізнесі Вавриш назвав особистий авторитет.

"Питання грошей, можливостей і знайомств завжди залежить від авторитету людини. Якщо його поважають, з ним люди йдуть на контакт і співпрацюють, то тоді кооперація вибудовується доволі легко. Тоді ви зможете знайти постачальника матеріалів, постачальника певних робіт. Тоді на реалізацію проєкту потрібно набагато менше грошей", - сказав він.

"По-третє, так уже сталося, що на початку реалізації проєкту «Нью-Йорк» були компанії, які на початкових етапах викуповували в нас нерухомість, чим давали можливість завершувати об'єкти. Ну а далі це вже питання ефективності проєктів", - сказав він.

ЖК New York було збудовано на ділянці Генеральної прокуратури в центрі Києва. Частину приміщень повинні були отримати її співробітники, але замість цього їм виділили 17 квартир на північній околиці столиці. Зараз за такою ж схемою збираються будувати будинок Philadelphia на іншій ділянці Генпрокуратури на території заводу "Арсенал".

Вавриш наполягає, що "нічого поганого не робить".

"Після відходу з державної служби я вибирав, чим займатися. З'явився один знайомий, який сказав, що є недобудований ще з 2003 року об'єкт. Він, за результатами підписаної інвестиційної угоди, був на території ділянки Генеральної прокуратури. Чесно кажучи, моєю роботою було зайнятися розвитком цієї території і допомогти реалізувати проєкт. Що я, в принципі, і зробив, і там з'явився прекрасний житловий комплекс «Нью-Йорк». З приводу іншої земельної ділянки. Було запропоновано надати своє бачення розвитку цієї території. Ми його надали. Я так розумію, що Генеральній прокуратурі сподобалося. Генеральна прокуратура забере свої квартири в цьому будинку", - сказав забудовник

"Нас звинувачують, що ми не розраховуємося з Генеральною прокуратурою, хоча ми розраховуємося наперед. Нас звинувачують у тому, що ми якось не так робимо об'єкти, хоча вони виграють архітектурні конкурси. Нас звинувачують у тому, що ми даємо в поганих місцях квартири, хоча це не так", - додав він.

Точно так само Вавриш не бачить правопорушення в тому, що він спочатку як чиновник брав участь в узгодженні детального плану території Рибальського півострова, а потім як бізнесмен почав його забудовувати. "Ми замовляли детальний план території. Але коли ми над ним працювали, мені здалося цікавим продовжити цю справу вже по інший бік паркану - як девелопер. Ви теж, до речі, можете це зробити", - сказав він.

Вавриш також розповів, що ще не став офіційним власником Saga Development, а "намагається викупити" бенефіціарів - офшорних компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram