ГоловнаЕкономікаБізнес

За спробою змінити главу "Нафтогазу" міг стояти сам Коболєв, - НВ

Коболєв конфліктував з Гройсманом і міг лобіювати лояльного наступника.

За спробою змінити главу "Нафтогазу" міг стояти сам Коболєв, - НВ
Фото: Макс Левин

Високопоставлене джерело в "Нафтогазі" прокоментував розслідування Associated Press про те, що група американських бізнесменів хотіла змістити Андрія Коболєва з посади голови компанії, щоб призначити в це крісло Андрія Фаворова і забезпечити поставки американських енергоресурсів на український ринок.

Ця історія бачиться цій людині не дуже реалістичною, пише НВ.

"Фаворов - особистий друг, партнер по покеру і сусід Коболєва. Коболєв його привів в Нафтогаз і захищав, коли у Фаворова був виявлений конфлікт інтересів. Без захисту Коболєва Фаворова б відразу звільнили, і може бути, ще й посадили в тюрму", - розповів співрозмовник.

За його словами, "складно повірити, що Фаворов хотів змістити Коболєва".

"Швидше можна припустити, що Коболєв сам лобіював у США варіант, що якщо Володимир Гройсман доб'ється того, щоб Коболєву не продовжили контракт, то Фаворов б його замінив", - розповів він.

"Коболєв сам активно просував постачання американського скрапленого газу. Це він говорив про це з Володимиром Зеленським, їздив сам в США навесні кілька разів, їздив до Польщі [де розташований термінал для прийому американського скрапленого газу]", - резюмувало джерело.

Нагадаємо, що взимку і на початку весни прем'єр-міністр Володимир Гройсман кілька разів поривався звільнити Коболєва, але врешті продовжив контракт з ним на один рік, до 20 березня 2020 року.

Андрій Коболєв був головою правління "Нафтогазу" призначений в березні 2014 року. Фаворов прийшов у компанію в кінці 2018 року, до цього він був директором і керуючим партнером компанії "Енергетичні ресурси України" (ЕРУ), а ще раніше працював комерційним директором ДТЕК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram