ГоловнаЕкономікаБізнес

AP: пов'язані з Трампом бізнесмени хотіли звільнити главу "Нафтогазу" Коболєва

Метою  мали стати поставки скрапленого газу в Україну.

AP: пов'язані з Трампом бізнесмени хотіли звільнити главу "Нафтогазу" Коболєва
Фото: Макс Левин

Американські бізнесмени радянського походження Лев Парнас і Ігор Фруман, а також нафтовий магнат з Флориди Гаррі Сарджент III хотіли звільнити главу правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, пише Associated Press з посиланням на численні джерела.

Вони нібито хотіли бачити на чолі компанії Андрія Фаворова, директора газового бизнеса "Нафтогазу". Метою зміни голови правління мали стати поставки скрапленого природного газу в Україну - обсягом до 100 танкерів на рік.

Зустріч з Фаворовим відбулася на енергетичній конференції у Техасі. Сарджен заявив на ній, що ідея газових поставок в Україну має повну підтримку президента Дональда Трампа.

При цьому Фаворов говорив своєму колишньому партнеру в енергетичній галузі США, що сприйняв зустріч з цими трьома особами як потенційне "вимагання". Він нібито також говорив, що Парнас вже тоді анонсував звільнення посла Марі Йованович і призначення на її посаду когось схильнішого допомагати у їх бізнес-інтересах.

За даними агентства, ці контакти відбувалися на початку березня 2019 року, тоді ж, коли Парнас і Фруман намагалися влаштувати зустріч адвоката Трампа Руді Джуліані з представниками україньскої влади.

А вже у травні міністр енергетики США Рік Перрі, який приїхав до Києва на інавгурацію Президента Володимира Зеленського, під час приватних бесід з представниками української влади домагався зміни членів наглядової ради "Нафтогазу" і, зокрема, Амоса Хохштайна, який працював в адміністрації Барака Обами. Перрі пропонував призначити туди когось з "репутацією у республіканських колах", наприклад, техаських бізнесменів Майкла Блейзера і Роберта Бенша.

Чи були пов'язані ці події, невідомо. Також незрозуміла роль Джуліані в усій цій історії.

В Офісі президента України відмовилися коментувати ці повідомлення. Так само коментарів не надали Парнас, Фруман, Сарджент і сам Фаворов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram