ГоловнаЕкономікаДержава

У "Слузі народу" пояснили схожість позицій з Коломойським у питанні ренти

Гетманцев роз'яснив положення свого законопроєкту.

У "Слузі народу" пояснили схожість позицій з Коломойським у питанні ренти
Даниил Гетманцев
Фото: Юридична газета

Народний депутат від "Слуги народу", голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснив схожість позицій з олігархом Ігорем Коломойським у питанні ренти. Свою думку він висловив в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Я вам наводжу цифри. Я не маю стосунку до рудовидобувної галузі, але мені довелося вникнути в цю тему, і з'явилася ця поправка: з 8% ми піднімаємо до 10%. Але яка друга частина цього питання? Це база оподаткування. Проблема з нею в тому, що в нас бідна руда. Якщо в Австралії ти добув руду, і відразу її забирають на експорт, її можна обкласти за вартістю продажу, то тут, щоб її довести до стандарту, її треба збагатити. А як же тепер її обкладати?" - сказав Гетманцев.

Він нагадав формулу, за якої руда обкладається за вартістю витрат на видобуток плюс 18% рентабельності.

"І виходить, що ефективна ставка при цьому становить 1-2%. Ми ж пропонуємо розширити базу. Якщо ми міняємо базу, то рівень податкового тиску на рудовидобувні компанії зростає сильно, порівняно з нинішнім, і ми станемо четвертою країною світу за цим показником. Нам здається, що це теж занадто і не до кінця обґрунтовано, тому ми створили разом з Мінфіном робочу групу", - пояснив голова комітету.

Гетманцев вважає, що потрібно знайти золоту середину, за якої буде забезпечено середній по світу рівень податкового тиску.

Нагадаємо, в травні в інтерв'ю "РБК-Україна" Ігор Коломойський висловив свою думку з питання ренти, яке багато в чому в підсумку збіглося з позицією "Слуги народу".

"Він (Рінат Ахметов, - ред.) заробляє 400% на руді. А кому належать надра країни? Йому піднімуть ренту, не хоче - вільний, інші будуть займатися", - говорив тоді Коломойський.

У цьому ж інтерв'ю він уточнив: "У Ахметова рента 1% або 1,5%, він платить 1 або 2 долари ренти з тонни, а "Укрнафта" платить 150 доларів".

Як відомо, в ініційованому Гетьманцевим "податковому" законопроєкті №1210 пропонується не тільки підвищити рентну плату за видобування залізної руди з 8% до 10%, але і збільшити нижній поріг рентабельності залізорудної сировини з 14-25% до подвійної облікової ставки НБУ - сьогодні це 33%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram