ГоловнаЕкономікаБізнес

Зниження price caps може призвести до віялових відключень електроенергії, - член комітету ВР з питань енергетики

Знижувати прайс-кепи, зважаючи на поточну ціну вугілля, він не радив би.

Зниження price caps може призвести до віялових відключень електроенергії, - член комітету ВР з питань енергетики
Михаил Бондарь
Фото: facebook.com/myhajlo.bondar

Зниження верхньої межі вартості електроенергії (price caps) не дозволить ТЕС закупити вугілля, що призведе до віялових відключень електроенергії. Про це написав народний депутат України Михайло Бондар на своїй сторінці в Facebook, пишуть "Українські новини".

"Головне застереження проти зниження прайс-кепів ось у чому: на світових ринках енергоносії - газ, вугілля, мазут - традиційно дорожчають з жовтня по березень. Тому знижувати прайс-кепи, зважаючи на поточну ціну вугілля, я не радив би. Якщо знизити прайс-кепи на осінньо-зимовий період, то вугілля ТЕС не куплять. А якщо не куплять, то нас очікують віялові відключення. Я сподівався, це ми залишили в минулому..." - написав Бондар.

На його думку, аргументи ініціаторів такого рішення не витримують критики. Зокрема, на закид голови комітету ВР з питань ПЕК Андрія Геруса щодо зниження вартості вугілля на світових ринках він відповів, що вартість паливної складової в тарифі ТЕС так само знизилася.

"Про тариф. На 2019-й він планувався НКРЕКП у розмірі 2,07 грн/кВт-год. Фактичний тариф - 1,51 грн/кВт-год. Маємо зниження на 27%. Але треба врахувати, що паливна складова становить 70% собівартості. Отже, нескладно підрахувати, що паливна складова знизилася на 35%. Є 35% зниження світової ціни вугілля та 35% зменшення вартості паливної складової в тарифі ТЕС", - пояснив Бондар.

Крім того, він додав, що зниження цінових обмежень вдарить по державних шахтах і спричинить подальше зростання заборгованості із зарплат перед гірниками шахт.

"Зниження верхньої межі ціни електроенергії боляче вдарить по шахтах. Енергетики будуть змушені купувати в них вугілля за нижчою ціною. За собівартості вугілля шахт 3,9 тис. грн/т це може остаточно добити державний вугільний сектор, заборгованість із зарплати в якому становить 1,3 млрд грн. Ініціатори зниження прайс-кепів це врахували? Дуже хочу побачити від них відповідні викладки і обґрунтування", - написав Бондар.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), не підтримала зниження лімітів максимальних цін на оптовому ринку електричної енергії "на добу вперед" і внутрішньодобовому ринку (price caps).

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявив, що нинішні обмеження (price caps) на оптовому ринку електричної енергії ледь покривають ціну вугілля, тому відмова НКРЕКП їх знижувати обґрунтована.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram