ГоловнаЕкономікаБізнес

Ахметов уклав мирову угоду з попереднім власником "Укртелекому"

У 2017 році СКМ зобов'язали доплатити за компанію $760 млн.

Ахметов уклав мирову угоду з попереднім власником "Укртелекому"
Фото: detector.media

Компанії Raga Establishment Limited і SCM Financial Overseas Limited 1 жовтня врегулювали між собою спір щодо продажу "Укртелекому" у 2013 році.

Про це повідомила пресслужба СКМ.

У рамках мирової угоди буде припинено всі судові й інші процеси між Raga і SCM, а також їх афілійованими особами.

Умови угоди не повідомляють.

"Укртелеком" перебував у державній власності до 2011 року, коли його продали компанії Epic (пізніше - Raga) через ТОВ "ЕСУ" в 2011 році. Директор з міжнародних зв'язків і відносин з інвесторами СКМ Джок Мендоза-Вілсон у 2018 році розповідав, що за Epic тоді стояв голова СБУ Валерій Хорошковський.

Згідно з судовими матеріалами, які в 2018 році опублікувала LIGA.net, в 2012 році Epic почала переговори про продаж "Укртелекому" компанії Ахметова. Відповідно до заяв СКМ, переговори почалися на вимогу експрезидента України Віктора Януковича. Нібито він попросив Ріната Ахметова купити частку в "Укртелекомі".

СКМ також заявив у суді, що 100% власником "Укртелекому" був Дмитро Фірташ. Raga зі свого боку заявляє, що власником акцій, у тому числі і на момент переговорів з СКМ, був Денис Горбуненко, а Фірташ був тільки кредитором.

У 2013 році угода вартістю $860 млн відбулася. СКМ заплатив $100 млн, але потім оплату було зупинено. За версією відповідача, СКМ тільки після покупки вдалося провести аудит "Укртелекому", і з'ясувалося, що попередній власник не виконував своїх інвестиційних зобов'язань перед державою. Компанія впродовж п'яти років після приватизації повинна була вкласти в актив $450 млн інвестицій; побудувати і передати в державну мережу спецзв'язку. Крім того, в корпорації з'ясували, що саму приватизацію було проведено поза законом, без розкриття реальних бенефіціарів.

Тому СКМ вирішила не платити Raga наступні транші за угодою і висунула зустрічні вимоги - розірвати договір про покупку і повернути перший транш за "Укртелеком".

У зв'язку з цим почався розгляд, у рамках якого в 2017 році Лондонський арбітраж зобов'язав Ахметова виплатити пов'язаній з Фірташем компанії $760 млн за "Укртелеком".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram