ГоловнаЕкономікаБізнес

"Корвалол" може подорожчати втричі через монополію, - думка

Відсутність монополії є гарантією низької ціни, вважають ЗМІ.

"Корвалол" може подорожчати втричі через монополію, - думка
Фото: 24 Канал

Популярний седативний засіб "Корвалол" може подорожчати втричі вже цього року, якщо одному з виробників вдасться монополізувати цей радянський бренд. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сюжет телепрограми "Подробиці тижня", яка вийшла в ефірі телеканалу "Інтер".

"Копійчаний "Корвалол", який є чи не в кожному домі, може подорожчати втричі. А все тому, що один із виробників вимагає ексклюзивні права на препарат. Монопольної переваги йому не надають - і саме це є гарантією низької ціни "корвалолу", - розповідають журналісти "Інтера".

Адвокат Олександр Мамуня в телесюжеті зазначає, що монополія на "Корвалол" в Україні вже існувала, і ціни на нього були вищими за нинішні. "Коли з'явилося кілька виробників цього препарату, ціни на конкретно "Корвалол" знизилися", - каже адвокат.

Як повідомляли, седативний препарат "Корвалол" з'явився в СРСР у 1959 році як аналог старих німецьких ліків "Валокордин". Він не був закріплений за одним виробником: реєстраційні посвідчення на "Корвалол" мали 70 радянських фармпідприємств. Сьогодні препарат з такою назвою випускають фармацевтичні компанії Росії, України, Білорусі, Казахстану та Узбекистану.

Київська компанія "Фармак" вважає себе винахідником "корвалолу" і тривалий час намагається в судовому порядку заборонити українським конкурентам виробляти ліки під цим брендом. Водночас "Фармак" не подає позовів проти виробників "корвалолу" в інших країнах.

"Фармак" уже 15 років судиться з київською компанією "Дарниця". Ще в 2011 році "Фармак" повністю програв "Дарниці" судовий процес, де предметом спору було позначення "Корвалол". Проте в 2017 році "Фармак" відновив судову тяжбу, змінивши предмет спору на "Корвалол Corvalolum".

Улітку 2017 року Апеляційна палата МЕРТ визнала позначення "Корвалол Corvalolum" добре відомим щодо "Фармак". У 2018 році Київський апеляційний господарський суд за скаргою "Дарниці" скасував це рішення. 25 червня 2019 року Велика палата Верховного Суду, своєю чергою, направила справу на повторний розгляд до суду першої інстанції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram