ГоловнаЕкономікаБізнес

Два топменеджера Південкомбанку отримали підозри за виведення $38 млн

Банк Циплакова лопнув у 2014 році.

Два топменеджера Південкомбанку отримали підозри за виведення $38 млн
Фото: megapolisplus.com.ua

Два колишні керівники Південкомбанку отримали підозри за ст.191 Кримінального кодексу у рамках розслідування справи про виведення $38 млн через Meinl Bank.

Про це йдеться у повідомленні СБУ.

За версією слідства, у 2012-2014 роках підозрювані незаконно передали у заставу гроші банку, які перебували на кореспондентських рахунках у зарубіжній банківській установі, для забезпечення видачі кредиту кіпрській компанії.

Кредит не повернули, і заставні 38 мільйонів списали на користь іноземного банку.

Південкомбанк лопнув у травні 2014 року. Його власником був Руслан Циплаков, відомий як приятель Віктора Януковича-молодшого, який загинув у 2015 році.

Нагадаємо, що відмивання грошей через Meinl Bank розслідується не тільки в Україні, але і в Австрії. За даними Фонду гарантування вкладів, з кореспондентських рахунків у Meinl Bank було незаконно виведено 385 мільйонів доларів і 75 мільйонів євро.

Ці гроші були направлені за вказівкою власників або топменеджменту банків-банкрутів в офшори у 2014-2015 роках - зазвичай в останній момент перед введенням у проблемні банки тимчасової адміністрації. Таким чином було вкрадено гроші українських вкладників, більшість яких після банкрутства банків залишилися ні з чим.

Зокрема, через Meinl Bank вивели 38 мільйонів доларів з Південкомбанку, 40 мільйонів - з Терра Банку, 39,5 мільйона доларів - з VAB Банку, 62 мільйони євро - з CityCommerce Bank і 44 мільйони доларів - з банку "Київська Русь".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram