ГоловнаЕкономікаФінанси

Кабмін не планує найближчим часом впроваджувати накопичувальну пенсійну систему

"Накопичення - це довгі гроші. Повинен бути ринок, куди їх можна інвестувати".

Кабмін не планує найближчим часом впроваджувати накопичувальну пенсійну систему
Фото: АИФ

Новий Кабінет Міністрів не планує найближчим часом впроваджувати накопичувальну пенсійну систему.

Про це в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна" сказала міністр соціальної політики Юлія Соколовська.

"У короткостроковій перспективі навряд. У нас ще немає створеної інфраструктури, щоб це запрацювало, але вже є багато напрацювань. Узагалі дослідження в питанні накопичувальної системи показують, що очікування людей щодо цієї системи занадто великі, люди не до кінця розуміють, скільки це буде коштів", - сказала вона.

Соколовська пояснила, що спочатку потрібно зрозуміти, хто буде платити внески, визначити їх розмір, зробити розрахунки.

"Плюс накопичення - це довгі гроші, тобто заощадження. Зазвичай це працює так, що кошти інвестуються, а отже, має бути ринок, куди можна інвестувати. На сьогодні в Україні такого ринку фактично немає. Ви знаєте, що було прийнято законопроєкт про "спліт" - у ньому також є питання регулювання недержавних пенсійних фондів, Комісії з цінних паперів фондового ринку. Це перші кроки, про які можна сказати, що якщо будемо рухатися в цьому напрямі ефективно, то за якийсь період часу зможемо запровадити і накопичувальну систему", - додала вона.

Соколовська також зазначила, що необхідно подивитися на досвід інших країн, щоб переймати тільки найкращі практики.

"Я скажу таку річ - нам сьогодні нічого не заважає накопичувати собі на старість, але, на жаль, ми чомусь цього не робимо. Це насправді людська природа. Тому стимулювати людей накопичувати - це один із виходів. Але було б добре, якби люди розуміли і думали про старість заздалегідь", - вважає міністр.

Нагадаємо, що попередня влада виношувала плани з впровадження накопичувальної пенсії і навіть вносила відповідний законопроєкт.

Тоді пропонували ввести систему пенсійного страхування за накопичувальними професійними пенсійними програмами для окремих категорій осіб у віці молодше за 35 років, з числа зайнятих на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, а також незалежно від віку - для держслужбовців.

З 1 липня 2018 року передбачався початок сплати роботодавцем страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування за накопичувальними професійними пенсійними програмами на користь працівників, які мають право на призначення пенсії за вислугу років.

Законопроєкт відкликали до розгляду.

У жовтні 2017 року в Україні почала діяти пенсійна реформа, яка передбачає підвищення страхового стажу для виходу на пенсію до 25 років у 2018 році і щорічне поступове підвищення до 35 років до 2028 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram