ГоловнаЕкономікаБізнес

Колишній директор "Укркосмосу" пішов під суд

Справа стосується зриву запуску супутника "Либідь".

Колишній директор "Укркосмосу" пішов під суд
Спутник "Лыбидь"
Фото: 112 Украина

Спеціалізована антикорупційна прокуратура 26 вересня направила до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт проти колишнього директора "Укркосмосу" Сергія Капштика і його позаштатного радника Михайла Гріншпона.

Про це йдеться на сайті НАБУ.

За версією слідства, в 2011-2017 роках підозрювані вивели за кордон і легалізували 8,245 млн доларів з кредиту в розмірі 292,4 млн, який надало Канадське експортне агентство під гарантії уряду України для виготовлення і запуску першого українського геостаціонарного телекомунікаційного супутника "Либідь".

Через дії обвинувачених запуск супутника "Либідь" було зірвано. Водночас уряд змушений платити за кредитом, наданим держпідприємству. Ці витрати вже сягають близько 6 млрд грн.

Досудове розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснювали з серпня 2016 року.

Капштику закидають ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу, його радникові - ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364 (організація зловживання службовим становищем), ч. 5 ст. 191 (крадіжка), ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей).

ДП "Укркосмос" було створено в 1996 році наказом Національного космічного агентства. Воно визначено оператором національної супутникової системи зв'язку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram