ГоловнаЕкономікаФінанси

УН: МВФ їде з Києва без результату

Сторони не домовилися про нову програму співпраці.

УН: МВФ їде з Києва без результату
Фото: publika.md

Місія Міжнародного валютного фонду після двотижневої роботи покине Київ без підстав рекомендувати раді директорів МВФ укласти з Україною нову програму кредитування.

Про це "Українські новини" повідомили кілька джерел, знайомих з попередніми результатами роботи місії.

Експерти МВФ прибули в Україну 11 вересня, і цього ж дня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що метою переговорів є отримання staff agreement (рекомендації раді директорів) для відкриття нової програми співпраці.

Україна розраховувала на 3-річну програму EFF на суму $6 млрд. Паралельно Київ планував домовитися про кредитування приблизно на таку ж суму зі Світовим банком. Однак місія їде без проекту меморандуму.

Основною причиною відсутності домовленості з МВФ стала інформація про можливість мирової угоди між державою і ексвласниками ПриватБанку. У МВФ вважають неможливим скасування націоналізації банку або повернення частини акцій колишнім власникам. На сьогодні у МВФ вирішують питання, яким чином запобігти зміни позиції держави у Приваті.

Ще одне питання, через яке програма наразі не може бути надана, - неясність з остаточною версією держбюджету на 2020 рік.

Третє питання - збереження незалежності Національного банку. У МВФ побоюються, що якщо керівництво НБУ змінять, то це може позначитися на незалежності регулятора.

Нагадаємо, 19 грудня 2018 року була затверджена програма співробітництва між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. Перший транш у розмірі SDR1 млрд (близько $1,4 млрд) надали відразу, більше грошей не виділяли.

Місія МВФ працювала в Україні у травні, але поїхала без рекомендацій щодо виділення чергового траншу, а потім приїхала знову у вересні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram