ГоловнаЕкономікаБізнес

Екоактивістам не вдалося домогтися заборони на початок будівництва ВЕС на Боржаві

Судовий розгляд продовжиться в Ужгороді.

Екоактивістам не вдалося домогтися заборони на початок будівництва ВЕС на Боржаві
Фото: facebook.com/save.borzhava

Львівський апеляційний суд відмовився задовольнити вимогу ініціативної групи "Врятуй Боржаву" про заборону на видачу дозволу для початку будівництва вітряної електростанції на полонині Боржава в Карпатах.

Про це пише "Укрінформ" з посиланням на активістку руху Юлію Бурлаченко.

"Львівський апеляційний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги активістів #saveborzhava про заборону видачі дозволу на будівництво вітряків на Боржаві на час, поки Закарпатський адмінсуд перевірить по суті законність висновку з ОВС [оцінка впливу на навколишнє середовище], виданого департаментом екології Закарпатської ОДА. Ми домагаємося, щоб дію висновку з ОВС було призупинено, поки триває судова справа. Підстави для цього - його очевидна протиправність і неможливість відновити права учасників громадського обговорення, зауваження яких не були враховані під час підготовки оскаржуваного висновку", - сказала Бурлаченко.

За її словами, активісти продовжать домагатися скасування рішення щодо ОВС у Закарпатському адмінсуді.

Нагадаємо, навесні 2019 року стало відомо, що Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної адміністрації підготував оцінку впливу на навколишнє середовище (ОВС), яка дозволяє ТОВ "Атлас Воловець Енерджі" побудувати вітряну електростанцію на полонині Боржава в Карпатах.

Боржавський проєкт передбачає будівництво 34 вітрогенераторів загальною потужністю 120 МВт на території п'яти сільрад у Воловецькому та Свалявському районах Закарпатської області. Заплановано побудувати електричну підстанцію ПС 35/110 кВ "ВЕС Воловець", три розподільні пункти і підземну лінію електропередачі напругою 35 кіловольт і 110 кіловольт.

Плани інвестора наразилися на спротив екологів. Вони вказують, що полонина Боржава - це унікальна природна територія, яка є місцем існування рідкісних червонокнижних видів рослин і тварин, має статус міжнародної природоохоронної території, що входить в Смарагдову мережу і охороняється Бернською конвенцією про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі .

Над Боржавою проходить міграційний шлях журавлів, лелек, лунів, шулік тощо. Тут зустрічаються різні види кажанів. Зведення вітрової електростанції може призвести до травмування і загибелі птахів і кажанів від лопатей вітрогенераторів.

Також будівельними роботами буде знищено частину рослинного покриву, пошкоджено ґрунтовий покрив, рельєф території і перебіг природних процесів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram