ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада ухвалила закон про захист географічних назв товарів

Українське шампанське стане ігристим вином.

Рада ухвалила закон про захист географічних назв товарів
Фото: Михаил Палинчак

Верховна Рада в п'ятницю затвердила в другому читанні і в цілому законопроєкт №1065 про захист географічних назв товарів. За нього проголосували 277 народних депутатів.

У зв'язку з прийняттям законопроєкту Закон України "Про охорону прав на зазначення походження товарів" перейменовано в закон "Про правову охорону географічних зазначень".

Під географічним зазначенням у законопроєкті мається на увазі найменування, яке ідентифікує товар, який походить з певного географічного місця і який має особливу якість, репутацію або інші характеристики, пов'язані з місцем походження.

Авторка законопроєкту Роксолана Підласа пояснила, що, підписавши Угоду про асоціацію, Україна взяла на себе зобов'язання охороняти європейські географічні назви від підробок.

"Це означає, що ми погоджуємося, що шампанське можна виготовляти тільки з винограду, який росте у французькому регіоні Шампань. Ухвалення законопроєкту 1065 означає, що українські виробники більше не зможуть виробляти українське шампанське, а перейдуть на загальносвітову практику і будуть називати свої вина ігристими", - говорила вона минулого тижня під час розгляду законопроєкту в першому читанні.

За її словами, українські назви-бренди також отримають правовий захист у Європейському Союзі. Їх перелік зараз формується, в ньому буде, наприклад, гуцульська овеча бринза, мелітопольська черешня, закарпатське вино, карпатський мед.

Закон набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram