ГоловнаЕкономікаДержава

Росія на переговорах піднімала питання прямого постачання газу українським споживачам, - Марош Шефчович

"Зі свого боку російська сторона повідомила, що хоче продавати газ безпосередньо українським споживачам".

Росія на переговорах піднімала питання прямого постачання газу українським споживачам, - Марош Шефчович
Марош Шефчович
Фото: EPA/UPG

На тристоронніх переговорах щодо транзиту газу в Брюсселі Росія піднімала питання прямих постачань газу українським споживачам.

Про це повідомив віцепрезидент Європейської комісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович, передають "Українські Новини".

"Зі свого боку російська сторона повідомила, що хоче продавати газ безпосередньо українським споживачам", - сказав він.

У свою чергу міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель зазначив, що контракт з транзиту газу буде "тристоронньовигідним".

Оржель зазначив, що РФ також піднімала питання у справі про рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма (Швеція), хоча цього не було в порядку денному.

"Арбітраж не є предметом поточних переговорів, при цьому російська сторона піднімала це питання і це є їхньою позицією", - сказав він.

Міністр підкреслив, що Україна приїхала на тристоронні переговори з готовим рішенням щодо анбандлінгу.

Нагадаємо, сьогодні в Брюсселі пройшли тристоронні газові переговори про транзит російського газу, на яких Україна передала РФ і ЄС проєкт нового договору.

1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній зараз не веде активних переговорів щодо підписання нового контракту на транзит через Україну і посилено просуває проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Україна має намір домовлятися з ЄС і Росією про 10-річний контракт на транзит природного газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. У свою чергу, "Нафтогаз" готовий скоротити позовні вимоги до російського "Газпрому" з $12 млрд доларів до $2 млрд, в разі укладення довгострокового контракту щодо транзиту газу через територію України.

Раніше повідомлялося, що РФ на переговорах запропонує Україні короткостроковий транзитний контракт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram