ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ухвалила нову редакцію закону про держзакупівлі

Законопроєкт назвали "другою закупівельною революцією".

Рада ухвалила нову редакцію закону про держзакупівлі
Фото: picjumbo.com

Верховна Рада в четвер, 19 вересня, прийняла у другому читанні і в цілому нову редакцію закону "Про державні закупівлі".

Відповідний законопроєкт №1076, який її автори називають "другою закупівельною революцією", підтримали 292 депутати. Порівняно з першим читанням у законопроєкт внесли 76 поправок, відхилили 47.

Законопроєкт передбачає обов'язковість використання системи Prozorro під час закупівлі від 50 тисяч гривень (зараз - 200 тисяч). Очікується, що це виведе з тіні понад 250 тис. закупівель.

У рамках боротьби зі зловживанням скаргами вводиться можливість диференційованої плати за оскарження тендеру в АМКУ у відсотках від вартості предмета закупівлі. Таку скаргу можна буде відкликати.

Ще одним нововведенням стало автоматичне відхилення аномально низьких цінових пропозицій (які більше ніж на 40% відрізняються від середньої ціни пропозиції) для боротьби з "демпінгом цін", який призводить до закупівель неякісних товарів і послуг або змушує установи погоджуватися на менший обсяг закупівлі.

З'явилася можливість відхилення пропозиції постачальників, які раніше не виконали умов договору.

Вводиться особиста відповідальність посадових осіб (зокрема керівників органів) за порушення законодавства у сфері державних закупівель у вигляді штрафу від 2 тис. до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів (34-170 тис. грн).

Законопроєкт передбачає введення електронних каталогів поширених товарів, які будуть адмініструватися централізованими закупівельними організаціями та спрощувати процес закупівлі для бюджетних установ до декількох кліків.

Нагадаємо, закон про державні закупівлі, який зобов'язав проводити їх через систему ProZorro, був прийнятий у 2016 році.

Через неї мали проходити всі закупівлі товарів і послуг вартістю від 200 тисяч гривень і закупівлі робіт вартістю від 1,5 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram