ГоловнаЕкономікаДержава

Запуск ринку землі заплановано на 1 жовтня 2020 року

Гончарук назвав умови для початку торгівлі землею.

Запуск ринку землі заплановано на 1 жовтня 2020 року
Фото: Pozgalev.ru

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що торгівля землею стане можливою з 1 жовтня 2020 року.

Про це він сказав на конференції з питань реформи управління земельними відносинами в четвер.

"Ми відкриваємо ринок не відразу, тому що до цього потрібно підготуватися. Чесно кажучи, ми думали зробити це з 1 липня наступного року, але потім проконсультувалися з людьми, які реально обробляють землю, і вони сказали, що не дуже вдала ідея робити це влітку. Тому зараз модель, яку ми пропонуємо, передбачає відкриття ринку з 1 жовтня наступного року", - повідомив прем'єр-міністр України.

За його словами, купувати землю зможе тільки український громадянин або українська компанія.

Комунальну і державну землю продаватимуть на публічних торгах.

Нинішні орендарі матимуть першочергове право на купівлю своїх ділянок.

Буде встановлено антимонопольні ліміти 15% на рівні області і 0,5% на рівні країни.

Для наведення порядку в Держземкадастрі буде звільнено керівництво відомства.

Гончарук розраховує, що впродовж року суттєво знизиться вартість кредитних ресурсів для охочих придбати землю. "Я розраховую, що до наступного літа-осені кредитування в гривні буде 11-12%", - сказав він.

"Але і це ще не все. Ми подивимося, скільки коштуватиме ресурс для великої компанії, яка може залучати гроші з-за кордону, оцінимо цей відсоток і надамо на тих самих умовах фермеру, малому та середньому господарству компенсацію ставки, щоб ви могли конкурувати за землю", - сказав він.

За його словами, без виконання цих умов ринок землі не може бути запущений.

Гончарук вважає, що проведення земельної реформи додасть 2% до зростання ВВП України.

"Для України найближчі декілька років будуть дуже непростими. У нас складна ситуація з переговорами з РФ про продовження [газового] транзиту. За наступні два роки нам необхідно віддати більшу частину боргів, наступного року кожна третя гривня піде на погашення боргів. Уявіть, під яким вантажем ми зараз перебуваємо. Світ розвивається дуже швидко, і щоб розвиватися швидше, не відставати, нам потрібно бути сміливими. У нас немає права зберігати рудиментарні інструменти в 21 столітті", - сказав прем'єр-міністр.

Нагадаємо, в Україні багато років діє мораторій на продаж землі, його вперше ввели в 2002 році терміном на п'ять років. Мораторій розглядали як тимчасовий захід, обумовлений тодішнім хаосом на ринку землі. Відтоді мораторій багато разів продовжували, востаннє - до 1 січня 2020 року. Продовження мораторію має технічний характер, оскільки продаж землі все одно заборонений через відсутність закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти. Попередній президент Петро Порошенко наприкінці своєї каденції підтримав земельну реформу, але проти неї була Верховна Рада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram