ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський: ринок землі буде запущено, питання тільки в моделі

"Страшилки про китайців, арабів чи інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами, - це маячня".

Зеленський: ринок землі буде запущено, питання тільки в моделі
Фото: yes-ukraine.org

Президент Володимир Зеленський заявив, що ринок землі в Україні буде обов'язково запущено, питання тільки в його моделі.

Про це він сказав на конференції з питань реформи управління земельними відносинами в четвер.

"Ми чудово розуміємо, що питання ринку землі дуже дражливе і тому вимагає широкого та публічного обговорення. Для того, щоб розвіяти всі міфи і маніпуляції, які посіяли в свідомість громадян за останні 20 років. Для того, щоб знайти оптимальні та збалансовані рішення в моделі відкритого ринку землі", - сказав він.

Президент підкреслив, що основне положення цієї моделі вже відомо - іноземні компанії і громадяни не зможуть купувати землю в Україні.

"Перше й основне - земля належить українцям. У моделі, яку ми пропонуємо з урядом, купувати або продавати землю зможуть тільки українські громадяни й українські компанії. Страшилки про китайців, арабів чи інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами, - це маячня", - сказав Зеленський.

Він наголосив, що українські громадяни повинні мати "не гібридне, а повноцінне право власності" на свою землю. "Це право володіти, право користуватися і право розпоряджатися", - пояснив президент.

"Інакше в нас починається Радянський Союз, "совок", коли громадяни нібито отримали квартири, але не могли продавати їх легально. У результаті з'явилися незаконні сірі схеми і махінації. Те ж саме у нас відбувається з землею. У 2001 році в законі, яким було накладено мораторій, прописано, що депутати повинні розробити прозорий механізм купівлі та продажу землі. Минуло 18 років. І де?" - сказав Зеленський.

За його словами, замість відкритого ринку в Україні з'явився величезний тіньовий сектор на "мільйон гектарів землі і десятки мільярдів гривень".

"За цей час з 7 млн українців, які володіють землею, майже 1 мільйон померли, так і не отримавши від держави шансу стати заможними господарями своєї землі, не отримавши право власності", - сказав Зеленський.

Також президент України навів як приклад країни, де немає ринку землі. "Це Північна Корея, Таджикистан, Венесуела, Куба, Конго, Україна. Вітаю!" - сказав Зеленський.

"У 21-му столітті питання права власності громадян на землю є риторичним. Завдання тільки одне - знайти оптимальну модель, від якої виграють прості українці", - сказав Зеленський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram