ГоловнаЕкономікаДержава

У проєкті бюджету-2020 передбачено кошти для продовження медреформи, - Ковтонюк

Бюджет покриває три квартали, оскільки реформа триватиме з квітня.

У проєкті бюджету-2020 передбачено кошти для продовження медреформи, - Ковтонюк
Павел Ковтонюк
Фото: 24tv.ua

У проєкті бюджету на 2020 рік передбачено кошти для продовження реформи охорони здоров'я. Про це повідомив ексзаступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк на своїй сторінці у фейсбуці.

"З наступного року запрацює повноцінна Програма медичних гарантій від Національної служби здоров'я для всіх видів послуг. На програму "Медгарант" передбачено 72,3 мільярда гривень. Це багато чи мало? Цього достатньо для початку. За розрахунками НСЗУ для більш комфортного проведення реформи на "вторинці" необхідно додатково 8 млрд. Я згоден з цими розрахунками. Тому починати НСЗУ буде з бюджетом достатнім, але не дуже комфортним", - написав ексчиновник.

Ковтюнюк зазначив, що бюджету вистачить на три квартали року, оскільки реформа починається не з січня, а з квітня.

"Але погіршує ситуацію те, що в програму медичних гарантій додають забезпечення пацієнтів інсуліном і послуги з гемодіалізу. Це дві "проблемні" з погляду бюджету програми. Щорічно в них дефіцит фінансування, який раніше покривався з місцевого бюджету. Однак у НСЗУ вони перейшли, як я зрозумів, без додаткових грошей, а отже, місцевого бюджету тепер не буде, і програми заберуть на себе близько 2 млрд коштів з решти медпослуг і ліків", - зазначив експерт.

Ковтонюк зазначив, що в проєкті передбачено перехід усіх медичних установ на договори з Нацслужбою здоров'я, включаючи великі заклади в підпорядкуванні МОЗ, інститути Академії меднаук і відомчі лікарні, однак немає механізму, який би мотивував ці установи приєднатися до реформи.

Нагадаємо, напередодні Кабмін Гончарука подав у Раду проєкт бюджету на 2020 рік. Його представлять у п'ятницю, 20 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram