ГоловнаЕкономікаБізнес

Проєкт бюджету-2020 свідчить, що "Центренерго" виключили зі списку на продаж, - Трохимець

Проєкт бюджету-2020 свідчить, що "Центренерго" виключили зі списку на продаж, - Трохимець
Фото: epravda.com.ua

Доходи від приватизації, зазначені в проєкті бюджету-2020, свідчать, що Державну енергогенеруючу компанію "Центренерго" виключили зі списку на продаж. Про це заявив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець в ефірі телевізійного каналу "Еспресо".

"Раніше ми бачили план великої приватизації, який говорив про те, що певні об'єкти повинні бути виставлені на конкурс. Очікувана вартість всіх цих об'єктів 17 млрд гривень, з яких "Центренерго" було 6 млрд гривень. Дійсно, "Центренерго" було привабливим об'єктом з погляду інвесторів, які могли купити це підприємство. Це могли бути як українські інвестори, так і іноземні. Сьогодні в проєкті бюджету на наступний 2020 рік доходи від приватизації закладені на рівні 5 млрд гривень. Тобто, мається на увазі, що "Центренерго" там точно вже немає в цьому списку", - сказав Трохимець.

На думку експерта, виключення "Центренерго" зі списку підприємств, що підлягають приватизації, пов'язане з тим, що на ньому заробляє бізнесмен Ігор Коломойський. Причому двічі - коли продає держпідприємству вугілля за завищеною ціною через свої компанії, і потім, коли "Центренерго" продає електроенергію феросплавним заводам бізнесмена за заниженим тарифом 1,3 гривень кВт/год, тоді як її собівартість становить 1,9 гривень кВт/год. У результаті підприємство отримує колосальні збитки.

"Мабуть, подумали, що навіщо таку гарну дійну корову продавати, якщо її можна доїти двічі - спочатку купити у самого себе дорого вугілля, а потім самому собі продати дешево електричну енергію, а всі збитки залишити на підприємство, яке тобі не належить, яке належить українському народу. І потім з бюджету це все перекриється", - зазначив Трохимець.

Він також зазначив, що на цю корупційну схему не реагують правоохоронні органи, що, очевидно, є ознакою їхньої політичної заангажованості.

"Виникає таке запитання: де НАБУ? Вручати підозри щодо "Роттердам+" через 2 роки після початку розслідування, не маючи на те жодних юридичних підстав, біжать всі навперебій. А коли під носом твориться те, що я зараз описав - і жодного руху. І це ж загальновідомий факт, який є у всіх засобах масової інформації. Це що, упередженість правоохоронних органів?" - сказав Трохимець.

Нагадаємо, раніше економічний експерт Борис Кушнірук заявив, що Коломойський повністю контролює держкомпанію "Центренерго" і не зацікавлений у приватизації. А політолог Петро Олещук запропонував народним депутатам створити у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію для розслідування скандалу навколо "Центренерго".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram