ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін заклав у проєкт держбюджету 5 млрд грн доходу від приватизації

У 2019 році планували отримати 17 млрд грн.

Мінфін заклав у проєкт держбюджету 5 млрд грн доходу від приватизації
Фото: LB.ua

Міністерство фінансів скоротило план надходження до державного бюджету доходів від приватизації, заклавши в проєкт держбюджету на 2020 рік 5 млрд грн доходів за цією статтею проти 17 млрд грн в держбюджеті на 2019-й. Про це йдеться в пресрелізі, поширеному в неділю, передає Інтерфакс-Україна.

"Прогноз фінансування держбюджету 2020 року через надходження від приватизації держмайна приведено до реально можливих 5 млрд грн, виходячи з підготовки об'єктів", - йдеться в повідомленні.

Під час брифінгу в неділю прем'єр-міністр Олексій Гончарук анонсував зміни в керівництві Фонду державного майна.

За його словами, нове керівництво повинне буде протягом двох тижнів представити свої прогнози щодо приватизації.

Як повідомлялося, держбюджет 2019 року передбачив надходження від приватизації в 17 млрд грн, однак виконання цієї статті доходів вкрай низьке через заблоковані конкурси "великої приватизації".

У 2018 році план приватизації виконали на1%. Замість запланованих 21,3 млрд грн від приватизації до держбюджету надійшли лише доходи від малої приватизації в розмірі 202,9 млн грн.

Відповідно до держбюджету-2017, приватизація повинна була принести 17,1 млрд грн, проте бюджет отримав лише 3,4 млрд грн. Основну суму в 3,05 млрд грн Фонд отримав за рахунок продажу в серпні блокпакетів акцій енергокомпаній, які викупила група "СКМ" Ріната Ахметова, що вже володіє в них контрольним пакетом.

Надходження від приватизації в 2016 році становили 0,19 млрд грн при плані 17,1 млрд грн.

У вересні Зеленський доручив відновити велику приватизацію. Перший конкурс повинен відбутися не пізніш як 1 квітня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram