ГоловнаЕкономікаДержава

Ракетними комплексами "Нептун" і "Вільха" зацікавилася низка країн, - Спецтехноекспорт

Макети комплексів показали на виставці в ОАЕ.

Ракетними комплексами "Нептун" і "Вільха" зацікавилася низка країн, - Спецтехноекспорт
Фото: turchynov.com

Низка країн виявляє зацікавленість у придбанні нових українських ракетних комплексів «Нептун» і «Вільха», що були розроблені ДККБ «Луч».

Про це заявив директор ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» Владислав Бельбас, повідомляє з посиланням на Defense Express "Укрінформ".

«Уперше ми показали макети комплексів «Нептун» та «Вільха» на виставці в ОАЕ IDEX-2019 у лютому цього року. Ефект від дебюту є: низка країн вже сьогодні мають тверді наміри за цими проєктами», - зазначив очільник Спецтехноекспорту.

За словами Бельбаса, задля збільшення зацікавленості іноземних партнерів у новітніх українських комплексах в Україні навіть продемонстрували військовим аташе практичні випробувальні запуски «Нептуна» та «Вільхи» на полігоні. Однією з причин такого незвичного кроку стала впевненість керівництва КБ «Луч» у своїх проєктах та усвідомлення того, що потенційні зовнішні замовлення нових українських комплексів значно здешевлять їхнє подальше серійне виробництво.

«У цій ситуації ми йдемо в тандемі з генеральним конструктором, який підтримує або не підтримує пропозиції з нашого боку, знаючи складність того чи іншого етапу випробувань. Водночас керівництво ДержККБ «Луч» прекрасно розуміє, що зовнішні замовлення суттєво спростять і здешевлять серійне виготовлення цих комплексів. Адже закупівлі таких озброєнь для нашої армії дуже обмежені через фінансові можливості ЗСУ», - пояснив Бельбас.Одним із потенційних партнерів проєкту «Вільха» стала корпорація Tawazun Group з Об'єднаних Арабських Еміратів. Наразі ведуться переговори з представниками цієї компанії щодо спільного виробництва РСЗВ.

За планом Міноборони, державні випробування модернізованої версії зі збільшеною дальністю «Вільха-М» та наземного варіанту протикорабельного РК-360МЦ «Нептун» планується провести наприкінці цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram