ГоловнаЕкономікаДержава

Рада прийняла закон про "митний безвіз"

Україна збирається приєднатися до конвенції про процедуру спільного транзиту.

Рада прийняла закон про "митний безвіз"
Фото: facebook.com/sad.chernihiv.region

Верховна Рада прийняла законопроєкт №1082 про режим спільного транзиту і впровадження національної електронної транзитної системи.

Депутати голосували за нього в четвер в обох читаннях, під час фінального голосування законопроєкт підтримали 333 депутати.

Пресслужба Мінфіну повідомила, що цей проєкт закону був розроблений на виконання Угоди про асоціацію України та Євросоюзу. Йдеться про приєднання України до європейської конвенції про процедуру спільного транзиту і європейської митної інформаційної системи NCTS (New Customs Transit System), які закладають основу для виходу українських фінансових інститутів, митних брокерів, перевізників на ринки 35 країн-підписантів конвенції.

Процедура приєднання до конвенції є нестандартною. Країна-претендентка спочатку повинна ввести і використовувати протягом не менш ніж року положення конвенції і відповідний ІТ-продукт на своїй території. Тільки після цього можна буде отримати офіційне запрошення для приєднання до конвенції.

Приєднання України до конвенції і NCTS дозволить використовувати єдину митну декларацію для переміщення товарів від країни-відправника до країни-призначення через треті країни, скоротити затримки вантажів на кордоні через підвищення ефективності аналізу ризиків, впровадити обмін митною інформацією з 35 країнами в режимі реального часу, отримувати попередню митну інформацію з різних джерел.

"Це проста красива історія митного безвізу, який дозволить українським гравцям виїжджати з України і доїжджати до Португалії однією вантажівкою з одним документом і однією гарантією. Також це робить дешевшими для українських споживачів європейські товари", - прокоментував законопроєкт голова Державної митної служби Максим Нефьодов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram