ГоловнаЕкономікаБізнес

Рішення АМКУ примусово розділити Ostchem загрожує знищенням галузі, - юрист

У Фірташа звинуватили АМКУ в руйнуванні національного виробника.

Рішення АМКУ примусово розділити Ostchem загрожує знищенням галузі, - юрист
Фото: ubr.ua

Рішення Антимонопольного комітету примусово розділити групу компаній Ostchem загрожує знищенням галузі. Про це заявив Ігор Гольченко, керівник юридичної служби холдингу Ostchem, передає РБК-Україна.

За словами Гольченка, рішення ще не набуло чинності, тому говорити, що прямо зараз все зупинилося, передчасно.

"Можна говорити про перспективу на майбутнє. А перспектива - це фактично знищення галузі. Адже навіть сам Антимонопольний комітет сьогодні не сказав, яким чином відновиться конкуренція, як вони це бачать. Вони кажуть: якби три заводи працювали окремо, то вони б конкурували один з одним. Та не можуть вони конкурувати один з одним. "Черкаський азот" випускає селітру, а "Рівнеазот" випускає карбамід. Як вони будуть один з одним конкурувати? Те селітра, а це карбамід", - сказав він.

За словами представника Ostchem, АМКУ зробив те, чого не могли добитися російські виробники добрив протягом останніх п'яти років - зруйнувати національного виробника.

"Прецедентів поділу компаній такого рівня в промисловості я не знаю, їх не було. Безумовно, АМКУ намагається створити прецедент. Спрощений підхід до аналізу ринку, оголошення монополістом і примусовий поділ - це переділ власності, інакше не назвеш, - упевнений Гольченко. - Загалом прецедент небезпечний - він відкриває ящик Пандори з непередбачуваними наслідками для галузі. Потрібно розділити тоді всіх. Будь-яку групу візьми і її можна ділити".

Нагадаємо, 5 вересня АМКУ прийняв рішення примусово розділити групу компаній Ostchem Дмитра Фірташа в складі черкаського "Азоту", "Рівнеазоту", "Сєверодонецького об'єднання Азот" і оптової торговельної фірми "НФ Трейдінг Україна".

У Group DF Дмитра Фірташа назвали рішення АМКУ "заснованим на аргументах сумнівної якості і прийнятим з порушенням законодавства".

"АМКУ фактично вирішив стратегічне завдання в першу чергу російських конкурентів зі знищення вітчизняного хімпрому", - йдеться в заяві Group DF.

Компанія відзначила, що буде оскаржувати рішення в судах всіх рівнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram