ГоловнаЕкономікаДержава

Директор PWC розкритикував зміни до Податкового кодексу

"Туди додали кілька дуже складних і неоднозначних елементів".

Директор PWC розкритикував зміни до Податкового кодексу
Фото: Архив

Запропоновані зміни в Податковий кодекс переповнені положеннями, які погіршать ситуацію з оподаткуванням і збільшать податкове навантаження на платників податків. Їх ухвалення може стати великим кроком назад для України. Таку думку під час засідання в Європейській бізнес-асоціації висловив директор податкового відділу PWC Україна Максим Дудник.

"Законопроект відверто сирий. Він мав би покращити податковий клімат в Україні, наблизити Україну до реалій, світових трендів оподаткування і направлений був на впровадження правил BEPS. Але туди додали декілька дуже складних і неоднозначних елементів", - зазначив Дудник.

Насамперед, на його думку, вкрай шкідливими можуть стати ініціативи з введення рентної плати за видобуток руди, а також певні положення податку на прибуток.

"Такі нововведення, що змінюють оподаткування рентної плати для окремих видів бізнесу чи оподаткування податком на прибуток підприємств – дуже сумнівні і потребують суттєвого доопрацювання. В цій та багатьох інших частинах закон сирий. Над ним треба думати, його треба доопрацьовувати, залучати до цього бізнес-асоціації, слухати, що вони говорять – і вирішувати проблемні моменти, доходити до якоїсь згоди, аби не погіршити суттєво ситуацію з оподаткуванням та бізнес-кліматом в Україні", - підкреслив Дудник.

Загалом пропоновані зміни директор PWC оцінює негативно.

"Закон містить багато положень, які суттєво збільшують податкове навантаження на платників податків і вносять зміни в адміністрування податків. Я би не розцінював усі запропоновані зміни як позитивні. На мою думку, їх введення може стати великим кроком назад для України", - резюмував Дудник.

Нагадаємо, раніше новопризначений прем’єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував початок проведення податкової реформи не раніш ніж 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram