ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ вирішив примусово розділити Ostchem

Холдингу дали дев'ять місяців на виконання наказу.

АМКУ вирішив примусово розділити Ostchem
Фото: etcetera.media

Антимонопольний комітет України прийняв рішення примусово розділити групу компаній Ostchem Дмитра Фірташа.

Про це повідомив голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв у фейсбуці.

На думку АМКУ, група компаній Ostchem у складі черкаського "Азоту", "Рівнеазоту", "Сєвєродонецького об'єднання Азот" і оптової торговельної фірми "НФ Трейдинг Україна" у 2014-2017 роках зловживала своїм монопольним становищем на ринку первинної реалізації азотних міндобрив.

Порушенням законодавства про захист економічної конкуренції визнали систематичний перепродаж природного газу (основна сировина для міндобрив) всередині групи за завищеними цінами, що призвело до невиправдано високої ціни добрив.

Іншим порушенням АМКУ визнав зупинку виробництва добрив із березня по червень 2017 року (сезон весняно-польових робіт), що призвело до недопостачання товару аграріям. Підставою для зупинки заводів, за даними комітету, стало свідоме непроведення розрахунків за постачання газу і навіть невикористання вже оплаченого групою газу зі сховищ. У той самий час із покупців узяли передоплату за виробництво добрив.

Оскільки реалізація добрив за межі групи відбувалася через ТОВ "НФ Трейдинг Україна", на нього наклали максимально можливий штраф у розмірі 107 млн грн.

"АМКУ вважає, що якби три основні вітчизняні заводи-виробники азотних мінеральних добрив конкурували між собою, а не діяли як один суб'єкт - група OSTCHEM, встановлені зловживання були б неможливі. Тож з урахуванням тривалості та суттєвості порушення, його негативного впливу на аграрний ринок держави і з метою ефективного припинення зловживання монопольним становищем до заводів групи застосована санкція у вигляді примусового поділу, який повинен відбутися протягом 9 місяців з дати отримання цього рішення", - повідомив Третьяков.

Колишня співробітниця АМКУ Агія Загребельського в колонці на сайті "Наші гроші" повідомила, що востаннє рішення про примусовий поділ приймалося ще в 1995 році.

Нагадаємо, азотний бізнес Фірташа представлений холдинговою компанією Ostchem, в яку входять хімпідприємства "Азот" (Черкаси), "Концерн Стирол", "Сєвєродонецький Азот", "Рівнеазот", естонський "Нітроферт". Крім того, в цей напрямок входять "УкрАгро НПК" (володіє мережею складів з реалізації мінеральних добрив) і порт "Ніка Тера".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram