ГоловнаЕкономікаДержава

Обіцяне Гончаруком зростання ВВП може обійтися українцям у $9 млрд

Кабміну варто розглянути можливість викупити варанти, поки вони не надто дорогі.

Обіцяне Гончаруком зростання ВВП може обійтися українцям у $9 млрд
Александр Паращий

Обіцяне прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком зростання ВВП України на 40% за п'ять років загрожує величезними бюджетними витратами, підрахували в Concorde Capital.

"Якщо уряд все-таки «виконає» план зі зростання економіки, то тільки в 2022-2026 роках Україна буде змушена заплатити близько $9 млрд власникам варантів, які були випущені на $3,24 млрд (саме стільки боргів держави і Києва було «списано» в 2015 році)", - написав у фейсбуці голова аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

У 2015 році, щоб умовити кредиторів піти на реструктуризацію держборгу, уряд України під керівництвом Арсенія Яценюка випустив цінні папери (варанти), виплати за якими залежать від зростання економіки. Ідеологом цієї угоди і головним переговірником була міністр фінансів Наталія Яресько.

Виплати починаються з 2021 року за умови, що номінальний ВВП України на 2019 рік перевищить 125,4 млрд доларів, а темпи зростання економіки досягнуть 3%. У цьому випадку кредитори отримають до 15% суми приросту ВВП понад зазначену суму. Якщо економіка України буде зростати швидше 4%, то кредитори заберуть уже 40% приросту ВВП. До 2025 року річні виплати не можуть перевищувати 1% від ВВП, але після цього до 2040 року такого обмеження немає, що може вилитися у великі суми виплат.

Паращій зазначив, що великий ВВП автоматично означає великі виплати за варантами, але він не вірить у таке рекордне зростання.

"5% зростання економіки в 2020-му і 7% в рік у 2021-2024. Я не вірю, хоча не виключаю, що це можливо. Іноземні інвестори теж не вірять - і це добре. Тому що якщо уряд серйозно бачить перспективи такого зростання, то йому потрібно якомога швидше йти в гості до іноземних інвесторів, які тримають наші ВВП-варанти, і пропонувати обмін на інші цінні папери (наприклад, на єврооблігації з фіксованою ставкою купона і тривалим терміном погашення)", - порадив фахівець.

Експерти вже давно ставлять перед Мінфіном питання про доцільність викупу варантів з ринку, поки вони коштують дешево.

"Сьогодні варанти торгуються тільки по 88% від номіналу, тобто теоретично їх можна було б сьогодні викупити за $2,85 млрд, і тоді не мати проблем з імовірною сплатою $9 млрд тільки в наступні сім років. А що ближче будуть перспективи українського економічного дива (за умови, якщо воно буде), то дорожче нам той викуп обійдеться", - попередив Паращій.

Варанти України дорожчають
Варанти України дорожчають

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram