ГоловнаЕкономікаБізнес

МХП Косюка інвестував 62 млн гривень у проєкти корпоративної соціальної відповідальності Новости компаний

МХП Косюка інвестував 62 млн гривень у проєкти корпоративної соціальної відповідальності
Фото: Мироновский хлебопродукт

Агроіндустріальний холдинг МХП, який заснував і очолює відомий український бізнесмен Юрій Косюк, за 6 місяців 2019 року інвестував у фінансування проєктів в рамках програм корпоративної соціальної відповідальності та у розвиток територій присутності майже 62 млн грн. Про це повідомили в компанії.

Лідерські позиції посіли інвестиції в розвиток дорожньої інфраструктури - 23,5 млн грн, а також підтримка освітньої сфери - 9 млн грн, що включає сприяння розвитку шкіл, допомогу дитячим садкам, а також освітнім установам професійного профілю і вишам.

Загалом, у першому півріччі 2019 року на розвиток громадських та інфраструктурних об'єктів у локаціях присутності понад 30 своїх підприємств у 14 регіонах України агрохолдинг МХП спрямував 38,1 млн грн.

У реалізацію низки найбільших пріоритетних КСВ-проєктів та ініціатив у соціально-культурній сфері локацій присутності своїх підприємств холдинг інвестував 21,39 млн грн. В рамках програми "Лелека", орієнтованої на фінансову підтримку молодих батьків, МХП виділив адресну допомогу при народженні малюків у розмірі 430 тис. грн.

Діяльність підприємств Групи МХП Юрія Косюка дозволяє істотно підвищувати якість життя людей і покращувати економічний стан територій присутності. Наприклад, Степанецька об'єднана територіальна громада Канівського району, де працюють два підприємства Групи МХП, стала лідером рейтингу економічного добробуту Черкаської області. Ще недавно район належав до категорії депресивних і посідав останнє місце в обласному рейтингу економічного добробуту, зазначають місцеві ЗМІ.

"Сімнадцять сіл Канівського району, які об'єднує Степанецька ОТГ, продемонстрували найвищий у Черкаській області рівень доходів на одного жителя. Децентралізація місцевих фінансів, яка дозволяє залишати фінансовий ресурс від податків і зборів підприємств на місцях, дозволила цій об'єднаній територіальній громаді у вісім разів збільшити загальний бюджет - з 9,5 млн грн до 76 млн грн без урахування державних субвенцій. Основні бюджетоутворювальні підприємства на території Степанецької ОТГ - дві компанії агрохолдингу Юрія Косюка МХП - ПРАТ "Миронівська птахофабрика" та ПРАТ "НВФ Урожай", які уклали угоди про партнерство з місцевою громадою".

Ці підприємства забезпечують понад 80% податкових надходжень у бюджет ОТГ, а кошти спрямовуються на розвиток інфраструктури всіх без винятку її населених пунктів. Комунальні підприємства об'єднаної громади щорічно отримують від птахофабрики МХП близько 850 тис. грн на створення і підтримку соціальної інфраструктури, а окремі населені пункти в рамках грантових програм Благодійного фонду холдингу МХП "Урожай - громаді" отримують до 500 тис. грн щорічно на реалізацію ініціатив щодо покращення місцевої інфраструктури.

Завдяки децентралізації державних фінансів більш ніж половина сплачених підприємствами МХП податків, які за підсумками 2018 року перевищили 3,2 млрд грн, залишилися у розпорядженні регіонів і громад, де присутні понад 30 підприємств холдингу Юрія Косюка.

"Колись Канівщина була на останньому місці в обласному рейтингу: найнижчий дохід на душу населення, найнижчі зарплати, найвище безробіття - депресивний район. Прийшов МХП, і тепер Канів - другий після Черкас: гідні зарплати, низьке безробіття, і тут ми бачимо перспективи подальшого зростання, - поділився своїми спостереженнями з колективом МХП Юрій Косюк, засновник і голова правління холдингу. - Жителі в регіонах присутності МХП стають заможнішими, отримують якісну соціальну та селищну інфраструктуру, це дає імпульс розвитку місцевого малого бізнесу, розвитку місцевих підприємств та бізнесменів, які стають локальними партнерами МХП, у громад з'являються ініціативи, які неможливо було б реалізувати без наших підприємств, без наших податків, які залишаються на місцях".

"Одні з найважливіших проявів нашої корпоративної соціальної відповідальності - підтримка розвитку сільської медицини та соціальної сфери. Це найбільш популярні напрями для наших партнерських громад в місцях присутності підприємств холдингу. Один з найбільш цінних для громад КСВ-проєктів МХП - "Лікар для села": холдинг фінансує виїзні огляди лікарів у села, закупівлі необхідного обладнання та медикаментів для амбулаторій", - розповіла про соціальні проєкти МХП Вікторія Нагірняк, керівник напряму "Корпоративна соціальна відповідальність" МХП.

Як повідомлялося раніше, в 2018 році агроіндустріальний холдинг МХП в рамках проєктів корпоративної соціальної відповідальності вдвічі збільшив обсяги соціальних та інфраструктурних інвестицій в регіонах присутності, порівняно з показниками 2017 року. Фінансування цих проєктів перевищило 200 млн грн.

Зараз холдинг працює над залученням додаткових коштів від міжнародних фінансових донорів, щоб зміцнити фінансову базу громад. Для цього представники МХП проводять переговори з Європейським банком реконструкції і розвитку та іншими можливими грантодавцями. Холдинг розгорнув просвітницькі проєкти, які покликані навчити представників місцевих громад та їх керівників, місцевих активістів, працювати з міжнародними фінансовими організаціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram