ГоловнаЕкономікаБізнес

НАБУ отримало доступ до даних ПриватБанку, які стосуються стратегії в судах проти Коломойського

Банк побоюється витоку матеріалів на користь олігарха.

НАБУ отримало доступ до даних ПриватБанку, які стосуються стратегії в судах проти Коломойського

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) отримало доступ до документів, які стосуються правової стратегії ПриватБанку в судах з ексвласниками банку Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим.

Про це йдеться листі, який голова наглядової ради ПриватБанку Шерон Іскі і голова правління Петер Крумханзл 23 серпня направили в Нацбанк, Мінфін, НАБУ і Раду громадського контролю НАБУ. Його оприлюднила голова Ради громадського контролю НАБУ Тетяна Локацька.

ПриватБанк побоюється виникнення загрози розголошення детективами НАБУ конфіденційних даних на користь ексвласників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, через які банк може програти в зарубіжних судах багатомільярдні позови проти них.

1 серпня ПриватБанк дізнався про ухвалу Солом'янського районного суду Києва від 26 липня, за допомогою якої детективи НАБУ отримали "тимчасовий доступ до величезної кількості документів і матеріалів ПриватБанку про залучення та роботу радників банку у справах, пов'язаних з його колишніми акціонерами".

Цю ухвалу суд прийняв під час закритого засідання, про яке ПриватБанк не повідомили і в якому "він був позбавлений права брати участь". Судове засідання відбулося в рамках кримінального провадження, відкритого за заявами народних депутатів Олександра Дубініна і Віталія Купрія, пов'язаних з Коломойським.

"Ухвала зобов'язує ПриватБанк надати всі договори, платіжні документи, щомісячні звіти, переддоговірні документи, внутрішні доповідні записки, проєкти документів, копії листування ПриватБанку не тільки з Hogan Lovells International LLP, а й з будь-якими іншими компаніями-резидентами (ТОВ "Астерс", ТОВ "Астерс Консалт" та іншими) і компаніями-нерезидентами (Kroll Associates UK Limited, Alix Partners Services UK LLP та іншими), а також всіх інших документів, пов'язаних з підготовкою, укладанням та виконанням зазначених договорів про надання послуг", - заявили в ПриватБанку.

У банку вважають, що суд порушив Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, Конституцію України та Кримінально-процесуальний кодекс. "Ухвала є безпідставною і створює істотний ризик для ефективного захисту інтересів ПриватБанку в міжнародних і українських судових процесах. Ми серйозно стурбовані причинами звернення НАБУ до суду і просимо НАБУ забезпечити, щоб і предмет звернення, і його причини були повністю легітимними і ґрунтувалися на принципах справедливості і верховенства права", - йдеться у зверненні банку.

ПриватБанк попросив директора НАБУ Артема Ситника "переглянути обсяг вилучення інформації" та "взяти до уваги можливі наслідки для банку і легітимних стейкхолдерів". "Просимо НАБУ також гарантувати збереження конфіденційної інформації, яка надається банком, враховуючи, що її розголошення може призвести до негативних наслідків для інтересів банку, зокрема вплинути на рішення в судових справах за участю банку за кордоном", - підкреслили в ПриватБанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram