ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський пообіцяв главі Світового банку земельну реформу й незалежність НБУ

Девід Мелпас заявив про готовність допомагати Україні.

Зеленський пообіцяв главі Світового банку земельну реформу й незалежність НБУ
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський під час  зустрічі з президентом Світового банку Девідом Мелпасом заявив про плани провести земельну реформу, завершити анбандлінг "Нафтогазу", демонополізувати економіку й державні підприємства, а також пообіцяв поважати незалежність Національного банку України.

Про це йдеться в блозі Мелпаса у Financial Times, де він перераховує основні кроки, необхідні для прискорення економічного зростання України.

"Критично важливим першим кроком є залучення великих інвестицій. Для цього Україні потрібно дозволити ринкову конкуренцію, ліквідувати монополії та зміцнити верховенство права. Державні підприємства присутні майже в 30 секторах економіки і займають значну частку ринку більш ніж на половині ринків, де вони працюють", - написав Мелпас.

Як приклад він навів газовий сектор, де панівне положення займає НАК "Нафтогаз України".

Далі Мелпас пише про банківську сферу. Зокрема, він порадив Україні ввести механізм списання повністю забезпечених непрацюючих кредитів, а також гарантувати менеджменту й наглядовим радам банку захист від необгрунтованого судового переслідування. Крім того, він закликав якомога швидше завершити призначення незалежних наглядових рад в держбанки і захистити незалежність Національного банку.

По-третє, на думку глави Світового банку, Україна має повною мірою скористатися можливостями свого сільського господарства. "Україна посідає перше місце за площею орних земель у Європі, але врожайність з гектара є набагато нижчою, ніж у Франції чи Німеччині. Один олігарх контролює групу компаній, яка виробляє понад 80% мінеральних добрив", - ідеться в статті.

Мелпас закликав також зняти мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення і запустити ринок землі. На його думку, це стане поштовхом для інвестицій у механізацію та іригацію, буде стимулювати перехід до виробництва продукції з більш високою доданою вартістю, поліпшить доступ до капіталу невеликих господарств.

"На нашій зустрічі президент Зеленський підтвердив декілька ключових точок зростання, на які я буду посилатися у своїх зустрічах у G7... Серйозний мандат довіри народу відкриває владі шлях до швидких змін, і Світовий банк сповнений рішучості надати підтримку в цій складній подорожі до більш вільної і сильної України", - написав Мелпас.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram