ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз": припинення транзиту газу з 1 січня залишається базовим сценарієм

Газотранспортна система перейде в режим фізичного реверсу.

"Нафтогаз": припинення транзиту газу з 1 січня залишається базовим сценарієм
Юрий Витренко
Фото: oilreview.kiev.ua

"Нафтогаз України" вважає, що припинення транзиту газу через територію України з 1 січня залишається базовим сценарієм, і готується до переходу ГТС у режим фізичного реверсу.

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" сказав виконавчий директор компанії Юрій Вітренко.

"На жаль, базовий варіант полягає в тому, що з 1 січня 2020 року транзиту російського газу через територію України не буде. Це означає, що вся система в межах української ГТС повинна бути повернута в так званий фізичний реверс, і газ буде надходити не зі сходу на захід, а із заходу на схід", - сказав він.

За його словами, в 2009 році система вже працювала в такому режимі, але тоді це була "напіваварійна" ситуація.

"Цього року ми готувалися до такого сценарію. Було модернізовано п'ять компресорних станцій, основних, так звана "обмотка". Зараз вони можуть працювати в двох напрямках. З 1 січня вони працюватимуть у напрямку із заходу на схід. ГТС зможе забезпечувати всіх споживачів України достатньою кількістю газу, незважаючи на те, що газ не буде надходити з території Росії", - сказав Вітренко.

Нагадаємо, у вересні 2019 року в Брюсселі повинні відбутися тристоронні переговори за участю представників України, ЄС і Росії щодо укладення майбутнього контракту про транзит російського газу в Європу.

Україна хоче домовитися про довгостроковий контракт, але Росії цього не треба, оскільки вона планує в другому півріччі 2020-го запустити "Північний потік-2". Після цього вона зможе обійтися без транзиту через Україну.

1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом", укладений у 2009 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram