ГоловнаЕкономікаБізнес

Коломойський здійснює тиск через справу "Роттердам+", щоб отримати пільгові умови для свого бізнесу, - Дмитро Вовк

"Він це робить не вперше. Він це робив і у 2013-2014 роках, ще за Януковича".

Коломойський здійснює тиск через справу "Роттердам+", щоб отримати пільгові умови для свого бізнесу, - Дмитро Вовк
Фото: Макс Левин

Формула "Роттердам+" - це ринковий підхід до ціноутворення, який не подобається Коломойському, котрий звик мати пільгові тарифи на електроенергію для свого бізнесу і домагається отримати їх знову.

Про це заявив ексголова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк в ефірі "Прямого".

"Це (формула "Роттердам+" - ред.) абсолютно прозорий ринковий підхід до ціноутворення, законний. Але він не подобається деяким людям, які звикли до отримання пільгових умов. Наприклад, Ігор Валерійович Коломойський. Ось уся суть. Якщо хтось намагається вигадати велосипед, я раджу цього не робити, завжди користуватися ринковими підходами як надійним запобіжником будь-яких кризових ситуацій, особливо в такій важливій сфері, як енергетика", - цитують Вовка "Українські новини".

Він нагадав, що олігарх уже не вперше здійснює тиск, зокрема на членів НКРЕКП, щоб домогтися пільгових тарифів на електроенергію для своїх підприємств. Наприклад, у 2013-2014 Коломойський завдяки отриманим пільгам на тарифи для феросплавних заводів заощадив 2,5 мільярда гривень. Пізніше до засобів тиску він підключив медійний ресурс і певних осіб з антикорупційних органів.

"Тиск він здійснює для того, щоб отримати для себе пільгові умови на електроенергію. Він це робить не вперше. Він це робив і у 2013-2014 роках, ще за Януковича. У цей період він отримав собі майже 2,5 мільярда гривень пільгової економії на електричну енергію зовсім за іншим курсом, ніж зараз. У 2015-2016 році цей тиск тривав уже на мене особисто. Він був невдалим. Тому підключився медійне тиск, а потім з'явилася медійно-юридична бульбашка, або бульбашка від НАБУ і САП", - повідомив Вовк.

Ексголова НКРЕКП також звернув увагу, що найактивніший у публічному полі критик формули "Роттердам+" Андрій Герус наполягає виключно на зниженні цін на електроенергію для промисловості, тобто лобіює інтереси великих споживачів електроенергії.

"Напевно, треба запитати у представника президента в уряді пана Геруса, який всі останні три роки піарився на темі "Роттердам+" і знижував тарифи в лапках для промисловості, чому він не думає про населення. Нехай пояснить, які очікування рівня тарифів для населення", - зазначив Вовк.

Нагадаємо, 24 березня 2017 НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу "Роттердам+". 8 серпня 2019 детективи НАБУ повідомили про підозру шістьом особам у так званій справі "Роттердам+", серед яких ексголова НКРЕКП Дмитро Вовк. 20 серпня 2019 суд відмовив у клопотанні НАБУ і не погодився взяти під варту Д. Вовка.

Методологія розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (відому як формула "Роттердам+") була затверджена НКРЕКП 3 березня 2016. Відповідно до неї, вугільна складова в тарифі на електроенергію була базована на котируваннях вугільного хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З 1 липня 2019 через введення в Україні нового ринку електроенергії дію формули "Роттердам+" зупинили.

Обґрунтованість формули "Роттердам+" підтвердили Європейська асоціація вугілля та лігніту (EURACOAL) і Київський науково-дослідний інститут судових експертиз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram