ГоловнаЕкономікаФінанси

Західні партнери підтримали НБУ в конфлікті з наглядовою радою Ощадбанку

Ситуація з Пишним вимагала втручання МВФ, ЄБРР і СБ.

Західні партнери підтримали НБУ в конфлікті з наглядовою радою Ощадбанку
Фото: Сергей Нужненко

Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку І Міжнародний валютний фонд стали на бік Національного банку України в конфлікті з наглядовою радою Ощадного банку.

Про це йдеться в їхній спільній заяві.

16 серпня НБУ дискваліфікував п'ятьох членів наглядової ради Ощадбанку на чолі з Шевкі Аджунером, колишнім головою представництва ЄБРР в Україні, через продовження контракту з головою правління банку Андрієм Пишним без конкурсу.

Наглядова рада Ощадбанку у відповідь заявила, що "здивована і збентежена" цим рішенням. "Якщо наглядовим радам дозволяється працювати тільки в тому випадку, коли вони ухвалюють рішення на користь регуляторів, реформи не матимуть результату", - йдеться в заяві на сайті Ощадбанку.

Заяву підписали сім членів Ощадбанку.

У суботу, 17 серпня, провідний радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов опублікував заява на підтримку НБУ, згідно з якою міжнародні партнери беззастережно підтримують дії регулятора.

"Національний банк України затверджує висунуті кандидатури до складу наглядових рад банків. Отже, обов'язок НБУ полягає в проведенні ретельної та незалежної оцінки, яка включає застосування професійних суджень про наявність кваліфікаційних даних у кандидатів та їхній відповідності всім вимогам законодавства. Для незалежних членів наглядової ради згадані вимоги законодавства, що викладені в статті 7, також включають жорсткі стандарти незалежності і відсутності конфлікту інтересів", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, Андрій Пишний був призначений головою правління Ощадного банку 2014 року, до впровадження реформи корпоративного управління в держбанках, який передбачає конкурсний порядок призначення голови правління.

Однак у серпні 2019 року стало відомо, що наглядова рада без проведення конкурсу вирішила продовжити контракт з Пишним ще на п'ять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram