ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк спростував внесення змін у правила використання рахунків ФОП (оновлено)

В Україні десятки тисяч осіб отримують зарплату на ФОП-рахунки.

Нацбанк спростував внесення змін у правила використання рахунків ФОП (оновлено)
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України планує внести зміни в Інструкцію про відкриття і закриття рахунків клієнтів банків.

Про це йдеться в проєкті постанови НБУ, який винесено на громадський розгляд, пише профільне видання "Бухгалтер 911".

Зокрема, він містить такий пункт: "Забороняється використовувати поточні рахунки фізосіб-підприємців, які займаються незалежною професійною діяльністю, для здійснення операцій, пов'язаних з особистими потребами".

Національний банк заявив, що цей пункт має технічний характер і нічого не змінює по суті для фопів.

"Чинні вимоги інструкції і так передбачають, що фізична особа, яка здійснює підприємницьку/незалежну професійну діяльність, має відкрити в банку окремі рахунки - для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності і для власних потреб. Тому і сьогодні фізична особа-підприємець може витрачати кошти з підприємницького рахунку тільки для здійснення підприємницької діяльності. Відповідно, норма проєкту, на яку посилаються ЗМІ, має технічний, уточнювальний характер і не містить змін по суті для фізосіб-підприємців", - йдеться в повідомленні.

НБУ підкреслив, що ФОП має право після сплати всіх податків і зборів перераховувати гроші з поточного підприємницького рахунку на поточний рахунок, відкритий для особистих потреб.

"Будь-яких обмежень щодо використання коштів з поточних рахунків у національній валюті фізичних осіб - резидентів, відкритих для власних потреб, не передбачається", - йдеться в заяві.

Зауваження та пропозиції до проєкту прийматимуть до 12 вересня.

Нагадаємо, на початку 2019 року в Кабінеті Міністрів розробили законопроєкт проти оформлення співробітників як ФОПів, яке використовують чимало роботодавців як легальну схему зниження податкового навантаження.

Зараз в Україні існують підприємства (наприклад, роздрібні мережі), і навіть цілі галузі (наприклад, IT), де тисячі де-факто штатних співробітників великого бізнесу отримують винагороду за свої послуги як приватні підприємці.

ФОП третьої групи на спрощеній системі оподаткування сплачує до бюджету лише 5% від зароблених грошей плюс мінімальний місячний соціальний внесок.

У разі трудових відносин з кожної гривні зарплати співробітник відраховує державі 19,5 копійки у вигляді податку і ще 22 копійки соціального внеску платить його працедавець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram