ГоловнаЕкономікаДержава

Зниження ціни газу для Луганської ТЕС було єдиним виходом, - ОДА

Щоб відновити постачання вугілля на ТЕС, необхідно будувати залізницю.

Зниження ціни газу для Луганської ТЕС було єдиним виходом, - ОДА
Фото: Макс Левин

Завдяки ухваленню Кабінетом Міністрів рішення про спеціальну ціну газу для Луганської ТЕС, в області не буде віялових відключень.

Про це заявив директор департаменту ЖКГ Луганської обладміністрації Віталій Сурай, передають "Українські новини".

"Ми були ініціаторами перед прем'єром прийняття цієї постанови через надзвичайну ситуацію - перехід ТЕС із вугілля на газ. Це необхідно, щоб область залишилася з електроенергією, щоб не було віялових відключень, тому що в разі її зупинки у нас дефіцит потужності - понад 50%. Це життєво важливе рішення ухвалили", - зазначив він.

За його словами, складна ситуація виникла через неможливість постачати вугілля станції залізницею (РФ заблокувала постачання вугілля на станцію). Щоб відновити постачання вугілля на ТЕС, необхідно будувати залізницю.

"Питання будівництва залізниці пов'язане з постачаннями вугілля. Це вантажоперевезення, можливість пустити постачання вугілля на цю станцію. Тому що сьогодні єдиний шлях - через РФ, з боку Ростовської області. Це питання логістики, про яке ще 2015 року говорили - з'єднати дві гілки залізничні: одну - зі Станиці Луганської, убік РФ, іншу - Попасна-Куп'янськ, між ними немає сполучення, вони роз'єднані, це стратегічне питання, дорогу треба будувати. Тоді можна буде постачати на станцію вугілля", - розповів Сурай.

Директор департаменту ЖКГ Луганської ОДА вважає, що без зниження ціни в області були б проблеми з енергопостачанням.

"Рішення про ціну газу дуже важливе. Наприкінці серпня у ТЕС є платежі НАК "Нафтогаз України", а той обсяг фінансових коштів, які вона заробляє на продажу електроенергії за максимальним тарифом, його недостатньо, був би небаланс у платежах, "Нафтогаз" позбавляв би номінацій, просто перекрили б газ - і область знеструмили б", - пояснив Сурай.

Нагадаємо, 14 серпня Кабінет Міністрів ухвалив рішення про зниження вартості газу для Луганської ТЕС через надзвичайну ситуацію.

Луганська ТЕС, яка входить у ДТЕК Ріната Ахметова, може отримувати вугілля залізницею лише з російської території, тому що під'їздів до електростанції по контрольованій українською владою території немає. ТЕС забезпечує електроенергією північ Луганської області, близько 1 млн споживачів. З 29 липня Луганська ТЕС перейшла на використання газу через відсутність запасів вугілля внаслідок введеного Росією обмеження на постачання вугілля в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram