ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" розраховує стягнути борг з "Газпрому" впродовж 2020 року

"Мій прогноз, що до кінця 2020 року ми стягнемо всю суму - близько 3 млрд дол."

"Нафтогаз" розраховує стягнути борг з "Газпрому" впродовж 2020 року
Фото: facebook/Новое Время

"Нафтогаз України" розраховує стягнути борг "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу впродовж 2020 року.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" розповів виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"Ми очікуємо, що ближче до середини 2020 року почнеться примусове стягнення боргу - активи в Голландії почнуть продаватися. Мій прогноз, що до кінця 2020 року ми стягнемо всю суму - близько 3 млрд дол. Ми почнемо в середині 2020 року і закінчимо стягнення до кінця 2020 року", - сказав Вітренко.

За його словами, сума активів "Газпрому", арештованих у Великобританії і Нідерландах, значно перевищує суму боргу перед "Нафтогазом".

"У нас поки що немає дозволу на реалізацію цих активів у рамках процедури примусового стягнення боргу. Так працює законодавство країн. Ви можете активи заморозити, але для їх реалізації необхідне окреме рішення суду. В Англії законодавство побудоване так, що якщо заморожені активи дорівнюють сумі боргу, то суди чекають на рішення апеляції. У Голландії можна реалізовувати активи до рішення апеляції, але там "Газпром" використовував усі правди і неправди: заявив, що вони не отримували повідомлення про початок процесу. В результаті процес затягнувся і слухання з приводу нього будуть тільки в грудні", - розповів Вітренко.

"У Люксембурзі та Швейцарії є певні обмежувальні заходи, але їх не можна назвати арештами. Сенс у тому, що в цих країнах немає активів "Газпрому", які можна було б заморозити, але якщо такі активи там з'являться, то вони будуть заморожені. Чому була новина про те, що "Газпром" відклав випуск нових облігацій через люксембурзьку компанію, як вони робили до цього? Якби вони випустили ці облігації і гроші надійшли в Люксембурзі на рахунок компанії, яка належить "Газпрому", то ці гроші могли б бути заморожені", - сказав він.

Нагадаємо, за підсумками двох арбітражних розглядів між "Нафтогазом" і "Газпромом" за поставку і транзит газу російська компанія зобов'язана виплатити $2,56 млрд.

"Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення, що не зупиняє його виконання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram