ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін запустив концесію морпортів "Ольвія" і "Херсон"

Пілотні проєкти розроблялися за участю ЄБРР і МФК.

Кабмін запустив концесію морпортів "Ольвія" і "Херсон"
Фото: okt-port.com

Кабінет Міністрів затвердив умови початку концесії морських портів "Ольвія" і "Херсон".

Про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян у фейсбуці.

"Тільки що уряд схвалив рішення про затвердження умов і початок концесії "Ольвії" і Херсонського морпорту! Є попередньо понад двадцять заявок від потужних іноземних та українських компаній", - написав він.

Порти планують передати в концесію в рамках пілотних проєктів, які розроблялися за участю Європейського банку реконструкції та розвитку і Міжнародної фінансової корпорації.

Загальний обсяг очікуваних інвестицій з боку концесіонерів становитиме 17,3 млрд грн упродовж 35-річного терміну концесії для "Ольвії" і 1,4 млрд грн за 30 років концесії херсонського порту. Інвестиції будуть спрямовані на оновлення інфраструктури та розвиток портів.

Передбачають, що завдяки концесії в 2030 році обсяги перевалки вантажів у цих портах будуть на 130% більші порівняно з нинішніми.

Нагадаємо, законопроєкт про концесії було прийнято в першому читанні Верховною Радою в квітні 2018 року.

Концесія - є формою державно-приватного партнерства, в рамках якого інвестор на платній основі отримує право на будівництво об'єкта або управління ним. При цьому операційний ризик перекладається на інвестора, йому не гарантується окупність інвестицій або витрат. Дохід від користування йде інвестору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram