ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін, усупереч позиції представника Зеленського, знизив ціну на газ для Луганської ТЕС Ахметова

Герус звинуватив ДТЕК у приватизації прибутків і націоналізації збитків.

Кабмін, усупереч позиції представника Зеленського, знизив ціну на газ для Луганської ТЕС Ахметова
Фото: пресс-служба кабмина

Кабінет Міністрів, усупереч позиції представника президента Андрія Геруса, знизив ціну на газ для Луганської ТЕС, яка належить ДТЕК Ріната Ахметова.

Рішення було прийнято на засіданні в середу.

Герус заявив, що Кабмін збирається зобов'язати "Нафтогаз" продавати паливо для компанії "ДТЕК Луганська ТЕС" за ціною, яка вдвічі нижча за ринкову.

"На мою думку, це неправильне рішення і ми категорично проти з однієї простої причини - сьогодні компанія ДТЕК продає вугілля по $100, тоді як ціна в Роттердамі - $50. Отриманий ними прибуток - це їхній, держава не має частки в ній. Але як тільки виникає несприятлива ринкова кон'юнктура, то збитки відразу повинні перекладатися на державу, щоб держкомпанія втрачала по 2000 гривень на кожній тисячі кубічних метрів газу", - сказав Герус.

За його словами, ДТЕК діє за принципом приватизації прибутків і націоналізації збитків.

Герус вважає, що компанія Ахметова сама вибрала бізнес-модель, за якою працює Луганська ТЕС, і повинна нести за це відповідальність.

"У неї в Ростовській області є шахти, вона туди інвестувала гроші і звідти возила вугілля. Вона брала на себе певні ризики, коли так діяла. У цьому випадку в неї дійсно виникає певна збиткова діяльність. Потрібно вести переговори, щоб це вугілля почали транспортувати. У такий спосіб потрібно вирішувати проблеми", - сказав він.

Міністр енергетики Ігор Насалик у відповідь запропонував Герусу взяти на себе відповідальність за мільйон жителів Луганської області, які можуть залишитися без електрики в разі зупинки Луганської ТЕС.

Його позицію підтримав прем'єр-міністр Володимир Гройсман. "Луганка працює для виробництва електричної енергії для Луганської області. Працює вона на вугіллі. Вугілля логістично може постачатися тільки з Російської Федерації. Російська Федерація перекриває постачання вугілля. Що нам робити? Є інше джерело - газ. Якщо газ дати за комерційною ціною, то для луганчан потрібно підняти в декілька разів ціну електроенергії", - сказав він.

Гройсман сказав, що рішення про покладання спецзобов'язань з приводу ціни на газ для Луганської ТЕС приймається в порядку надзвичайної ситуації.

"Хто володіє всім цим, мене взагалі не хвилює", - сказав він.

"А прибутки, надприбутки ... В державі існує система оподаткування. Кожна гривня, зароблена бізнесом, оподатковується. Більше прибутку - більше платить, менше прибутку - менше платить", - додав Гройсман.

Нагадаємо, Луганська ТЕС, яка входить у ДТЕК Ріната Ахметова, може отримувати вугілля тільки з території Росії, оскільки залізничних під'їздів до Луганської ТЕС на контрольованій українською владою території немає.

З квітня 2017 року поставки вугілля здійснюються з активу ДТЕК у Росії - шахтоуправління "Обухівська".

У червні 2019 року Росія перекрила ці поставки, і з 29 липня ТЕС перейшла на газ - більш дороге паливо.

Луганська ТЕС забезпечує понад 90% від потреби області в електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram