ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ зняв обмеження на купівлю валюти за кредитні гроші

Регулятор оголосив новий раунд валютної лібералізації.

НБУ зняв обмеження на купівлю валюти за кредитні гроші
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України дозволив бізнесу купувати іноземну валюту за рахунок кредитних коштів у гривні без обмеження за сумою.

Як йдеться на сайті НБУ, ця норма набуде чинності з 8 серпня.

Останні пів року така покупка була можливою тільки в незначному розмірі", тобто менше від суми, за якою починається фінмоніторинг (зараз - 150 тисяч гривень).

НБУ вважає, що нове пом'якшення дозволить підприємствам більш ефективно керувати ліквідністю та купувати валюту для виконання зобов'язань у зручний для себе час.

Також Нацбанк вирішив удосконалити валютний нагляд за дотриманням бізнесом граничних термінів розрахунків за зовнішньоекономічними операціями. Банки зобов'язані завершувати нагляд за експортними операціями протягом 5 робочих днів з моменту отримання від Національного банку інформації про зміну обслуговуючого банку в митній декларації клієнта. Це дозволить уникнути подвійного контролю клієнтської операції.

Крім цього, НБУ уточнив порядок здійснення нагляду за імпортними операціями у разі зміни обслуговуючого банку митної декларації.

За даними НБУ, з початку року він скасував вже більш ніж 30 валютних обмежень. Зокрема було повністю

скасовано обов'язковий продаж валютної виручки бізнесом, попереднє замовлення гривні для купівлі валюти та обмеження на репатріацію дивідендів за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram