ГоловнаЕкономікаБізнес

Водоканали можуть перейти на погодинну подачу води з 20 серпня - "Укрводоканалекологія"

Після здорожчання електроенергії підприємствам не вистачає коштів.

Водоканали можуть перейти на погодинну подачу води з 20 серпня - "Укрводоканалекологія"

Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства "Укрводоканалекологія" допускає, що вже з 20 серпня водоканали можуть перейти на погодинну подачу води через нестачу коштів на оплату електроенергії за тарифом підприємств.

Про це заявила віцепрезидент асоціації Ольга Бабій, повідомляє прес-служба асоціації.

"Ми хочемо попередити: з 20 серпня деякі міста змушені будуть перейти на погодинну подачу води, щоб скоротити витрати на електроенергію. Якщо ж ситуація не буде вирішена шляхом законодавчого коригування, водоканали відключатимуть від електропостачання. Припинення водопостачання та водовідведення матиме непередбачувані техногенні та екологічні наслідки для міст України", - зазначила Ольга Бабій.

Якщо питання не буде вирішено комплексно до жовтня, відключення водоканалів від електрики призведе також до неможливості здійснювати теплопостачання в населених пунктах країни.

"НКРЕКП регулює діяльність 100 водоканалів України. Але збільшивши тариф на електроенергію, регулятор не підняв тарифи на водопостачання та водовідведення. Тому тільки за липень водоканали зазнали збитків у розмірі близько 200 млн гривень", - сказала Бабій.

Основна причина здорожчання - встановлення нового тарифу на передавання електроенергії, який було збільшено з 6 до 37 копійок за кВт, тобто майже на 600%.

На її думку, у водоканалів повинна бути можливість купувати дешеву електроенергію або тариф треба підняти на 20% - це компенсує витрати на електроенергію та заробітну плату.

Асоціація "Укрводоканалекологія" звернулася в прокуратуру, Службу безпеки України, Раду національної безпеки і оборони України, Адміністрацію президента і Кабінет Міністрів з проханням терміново втрутитися в ситуацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram