ГоловнаЕкономікаБізнес

Міноборони замість "Дозорів" купує створені на його основі польські Oncilla

Вітчизняні броньовики виявилися гіршими за якістю, ніж польські.

Міноборони замість "Дозорів" купує створені на його основі польські Oncilla
Фото: Макс Левин

Міністерство оборони замість українських БТР "Дозор-Б" закуповує створені на його основі польські Oncilla.

Про це йдеться в сюжеті "Донбас.Реалії".

"Дозор" уперше представили в 2004 році. У 2014 році секретар РНБО Олександр Турчинов говорив, що для українських силовиків закуплять 200 таких автомобілів, але незабаром з'ясувалося, що броньовик провалив випробування Міноборони. За даними військових, ходова частина броньовика виявилася невдалою: випробувана машина пройшла близько 8 тисяч кілометрів, при цьому частота поломок склала 4-5 на тисячу кілометрів.

"Недоліків було близько семи. Вони стосувалися температури у відділенні десанту, яка була вищою, ніж потрібно. Вони стосувалися шумів, які перевищують допустимий рівень. Вони стосувалися певним чином перевищень маси, яка була визначена за технічним завданням", - розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defence Express Сергій Згурець.

У підсумку в армію поставили тільки десяток "Дозорів". Першу і поки що останню партію відправили до Збройних сил України в 2016 році.

Замість цього в 2018-2019 році, згідно з державним оборонним замовленням Міноборони, здійснюють закупівлю польських бронетранспортерів Oncilla.

Його створювали на основі української розробки, після чого Польща купила в Україні ліцензію на виробництво.

"За оцінкою військових, які експлуатували "Онциллу", машина зібрана більш якісно, більш просторе компонування всередині. Усередині машини не так шумно, гальмівна система задовольняє, зарядка йде зсередини", - пояснює керівник Асоціації виробників озброєння і військової техніки України Руслан Джалілов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram